Telecompaper: Nederlanders gebruiken vaker WiFi buitenshuis

11 maart 2016

wifiWiFi-gebruiken buitenshuis geniet steeds meer populariteit onder Nederlandse mobiele eindgebruikers. Dit constateren de telecomexperts van Telecompaper in een recent onderzoek. Gratis WiFi is eveneens populairder geworden.

Uit het onderzoek van de telecomspecialisten blijkt dat tussen 2011 en 2016 het gebruik van WiFi buitenshuis, bijvoorbeeld bij vrienden thuis, onderweg, of in de horeca, flink is toegenomen. Het percentage eindgebruikers verdriedubbelde in deze jaren van 21 procent in 2011 naar 63 procent in 2016. Het aantal eindgebruikers dat alleen thuis via WiFi toegang zocht het internet daalde echter; van 58 procent in 2011 naar 18 procent in 2016.

Gratis hotspots populair
Uit het onderzoek van de telecomexperts blijkt verder dat steeds meer eindgebruikers buitenshuis contact zoeken met een gratis WiFi-hotspot. In de periode 2011-2016 is volgens het onderzoek een verdubbeling te zien. Het percentage van deze publieke hotspot-gebruikers steeg van 22 naar 41 procent. Vooral gebeurde dit in het openbaar vervoer en in stadscentra. Het aantal eindgebruikers dat via een wachtwoord contact zocht met een hotspot van de eigen provider steeg eveneens. In 2016 gebruikte 9 procent van de WiFi-gebruikers deze mogelijkheid, tegenover 2 procent in 2011.

Vooral jongeren
De specialisten van Telecompaper dezen ook onderzoek naar welke leeftijdscategorieën vaker WiFi buitenshuis gebruiken. Vanzelfsprekend gebruiken jongere eindgebruikers vaker deze diensten. Slechts 35 procent van  ouderen, 65 jaar en ouder, gebruikt gratis WiFi, tegenover 41 procent van het totaal. Met wachtwoord gebruikt 54 procent van de ouderen wel eens WiFi buitenshuis, tegenover 63 procent van het totaal. Slechts 28 procent van de ouderen zoekt alleen thuis via WiFi toegang tot het internet. Jongeren maken vaker gebruik van publieke WiFi-hotspots. Zeker in de categorie tussen 12 en 19 jaar; 45 procent versus 41 van het totaal.

Advertenties