Onderzoek: Smartphonepenetratie vlakt in Nederland af

8 maart 2016

mobile-messaging-01mms-021414De smartphonepenetratie in Nederland is aan het afvlakken. Dit constateren de telecomexperts van Telecompaper in een recent onderzoek. Daarnaast is het smartphonebezit in Nederland vaak leeftijdsgebonden en vaker aanwezig bij hoogopgeleiden.

 

Uit het meest recente TP:Basics-onderzoek naar de smartphonepenetratie in Nederland van de experts blijkt dat de nationale smartphonepenetratie lijkt af te vlakken. In het vierde kwartaal van 2015 had ongeveer 85 procent van de Nederlanders een smartphone. Twee jaar eerder, in 2013, lag dit percentage nog op 69 procent. Sindsdien is de smartphonepenetratie alleen nog maar gestegen. In de vorige editie van het TP:Basics-onderzoek lag het percentage nog op 84 procent. De geringe stijging tot 85 procent laat zien, aldus de specialisten, dat de penetratie in ons land dus aan het afvlakken is. De onderzoekers geven hiervoor in hun onderzoek echter geen directe oorzaken.

Schermafbeelding 2016-03-04 om 09.21.32

Leeftijdenverschillen smartphonegebruik
Naast de penetratie, keken de onderzoekers ook naar het smartphonegebruik qua leeftijden. Zij constateren dat de smartphone het meest wordt gebruikt in de leeftijdscategorie tussen de 12 en 19-jarigen. Hierbinnen heeft 97 procent een smartphone. In de categorie ouderen, tussen de 70 en 79-jarigen heeft slechts 53 procent een smartphone. Het verschil tussen mannen en vrouwen die een smartphone hebben, is in het laatste kwartaal van 2015 helmaal verdwenen. Wel is dit onderscheid nog terug te vinden in de leeftijdsgroepen. In de oudere leeftijdsgroepen ligt de smartphonepenetratie hoger bij mannen en bij de 20- 29-jarigen juist bij vrouwen.

Opleiding speelt een rol
Tot slot blijkt uit het onderzoek dat ook opleiding een rol speelt bij het smartphonebezit onder Nederlanders. Hogeropgeleiden hebben vaker een smartphone dan lageropgeleiden; 86 procent. Het percentage voor lageropgeleiden ligt op 78 procent. De categorie van middelbaar opgeleidden ligt op 87 procent.

Advertenties