Omzet uit in-flight roaming blijft groeien

8 maart 2016

mobile-phone-airplaneDe mondiale omzet uit roaming door mobiel gebruik aan boord van vliegtuigen blijft de komende vier jaar toenemen. Dit stellen de marktonderzoekers van Juniper Research in een recent onderzoek. Wel constateren zij dat er toch nog behoorlijke hordes te nemen zijn voor sterkere groei.

 

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat de markt voor roamingdiensten aan boord van vliegtuigen toeneemt naar ongeveer 3 miljard dollar tegen 2020. Dit is twee keer zoveel als zij verwachten, 1,5 miljard dollar, voor dit jaar. Het gaat hierbij om roamingdiensten als telefonie, sms-versturen en mobiel dataverkeer. De omzet van deze roamingdiensten vertegenwoordigt tegen 202 ongeveer 5 procent van de totale wereldwijde inkomsten uit roaming.

Oorzaken groei

De experts stellen dat de belangrijkste oorzaak van de groei van het in-flight roamingverkeer komt van een hoger gebruik van mobiele data aan boord van vliegtuigen. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen bieden hun passagiers de mogelijkheid om aan boord, via roaming, tijdens de vlucht met hun mobiele device te internetten, sms te versturen en incidenteel te bellen. Hierdoor gaan steeds meer passagiers deze diensten gebruiken. Ook de dalende prijzen voor mobiele roaming, alhoewel nog flink hoger dan roaming op het land, draagt bij aan een hoger gebruik, aldus de onderzoekers. Ook de beschikbaarheid van diensten met hogere snelheden, GPRS/EDGE, 3G en 4G, draagt hieraan bij, aldus het rapport.

Belemmeringen blijven aanwezig
Toch blijven er voor een sterkere groei van in-flight mobiel gebruik toch nog een aantal belemmeringen aanwezig, zo stellen de specialisten. Vooral de hoge roamingkosten zijn de belangrijkste belemmering. Deze  hoge kosten worden veroorzaakt doordat in-flight mobiele diensten gebruikmaken van satellietverbindingen om het mobiele verkeer van het vliegtuig naar de grond te sturen.

Advertenties