Conclusr: KPN krijgt flink last van joint-venture Vodafone-Ziggo

7 maart 2016

11192Landelijke aanbieder van mobiele en vaste telecomdiensten KPN gaat het in de zakelijke markt lastig krijgen als de aangekondigde joint-venture tussen mobiele aanbieder Vodafone Nederland en kabelaar Ziggo een realiteit wordt. Dit is een conclusie van de marktonderzoekers van Comclusr Research in een recent onderzoek onder Nederlandse IT-beslissers. Wel kunnen de landelijke telecomprijzen door de consolidatie op de markt gaan toenemen.

Met de mogelijke joint-venture tussen mobiele aanbieder Vodafone Nederland en kabelaanbieder Ziggo ontstaat er op de Nederlandse markt een tweede landelijk mobiel en vast dekkend netwerk. Niet geheel onverwacht, gaat volgens het onderzoek () vooral de huidige enige aanbieder van een zowel mobiel als vast landelijk netwerk, KPN, hier concurrentie van krijgen. De specialisten concluderen dat de nieuwe combinatie de incumbent zelfs een verlies aan klanten gaat opleveren. Hierdoor kan de nieuwe combinatie het marktleiderschap overnemen.

Concurrentie op alle fronten
De onderzoekers voorzien dat KPN vooral op het gebied van vaste telefonie veel concurrentie gaat krijgen. Vooralsnog houdt de incumbent nog voldoende grip op dit marktsegment, aldus het rapport. Daarnaast hoeft de nieuwe combinatie op het gebied van mobiele telefonie, waar Vodafone Nederland nu de tweede plek inneemt, weinig te doen om ook hier het marktleiderschap van KPN over te nemen. Mobiele telefonie is in de ogen van de onderzoekers nog een groeimarkt. Wat betreft vast internet doet zich hetzelfde beeld voor, aldus Conclusr. Voor mobiele internettoegang, ook weer een groeimarkt, kan volgens de onderzoekers de nieuwe joint-venture ook een geduchte concurrent vormen voor KPN. De onderzoekers keken verder nog in hoeverre de bestaande eindgebruikers van Vodafone Nederland en Ziggo bereid zijn om bij de nieuwe combinatie hun diensten af te nemen.  Van de respondenten is een aanzienlijk deel bereid om hun internetverkeer en mobiele telefonie van de joint-venture af te nemen. Meer specifiek overweegt 17 procent van de huidige Vodafone Nederland-gebruikers ook vaste internetdiensten bij de combinatie af te willen nemen. Daarnaast overweegt 21 procent van de huidige Ziggo-eindgebruikers bij de nieuwe combinatie mobiele telefonie af te nemen.

Schermafbeelding 2016-03-04 om 10.00.19

Toch prijsstijgingen
De onderzoekers besluiten hun onderzoek met de waarschuwing dat de consolidatie naar twee landelijk dekkende mobiele en vaste netwerken gevolgen gaat hebben voor de prijzen van telecomdiensten. Zij stellen dat in de situatie waarin slechts twee partijen een compleet portfolio aan mobiele en vaste diensten kunnen leveren, gaat leiden tot prijsstijgingen in de markt. Dit maakt de komst van een tweede landelijke aanbieder dus toch niet helemaal rooskleurig.

Advertenties