Home > Branchenieuws, Consumenten, Mobiele devices, Mobiele diensten, Mobiele markt, Nederland, Onderzoek, Smartphones > Onderzoek: Oude mobiele telefoon vaker naar familie

Onderzoek: Oude mobiele telefoon vaker naar familie

2 maart 2016

86c01802Oude mobiele telefoons worden in Nederland relatief vaak doorgegeven aan een familielid. Dit blijkt uit onderzoek van de specialisten van Telecompaper’s Consumer Panel. Daarnaast worden oude mobiele telefoons ook vaak doorverkocht. Wel hangt dit af van het merk, aldus het onderzoek.

Hergebruik van mobiele telefoons, in het bijzonder van smartphones, is sterk in opkomst. Wereldwijd gaat de tweedehandsmarkt voor mobiele telefoons dit jaar groeien naar een volume van ongeveer 120 miljoen stuks. Ook in Nederland is een gebruikte mobiele telefoon steeds meer in trek. Uit onderzoek van de telecomspecialisten blijkt nu in ons land 20 procent van de gebruikte mobiele telefoons in eerste instantie aan een familielid wordt doorgegeven. Slechts 3 procent werd weggegeven aan iemand buiten de familie.

chart

Verkoop ook populair
Ook verkoop van oude mobiele telefoons is in ons land steeds meer gangbaar, zo stelt het onderzoek van Telecompaper. Mobiele telefoons die niet meer worden gebruikt worden vooral doorverkocht aan onbekenden, 6 procent, bekenden, 5 procent, of aan een bedrijf, 3 procent. De meeste oude mobieltje belanden echter toch in de la, 38 procent. Een klein deel wordt weggegooid, 6 procent, of in 3 procent van de gevallen als tweede toestel gebruikt. Schenken aan een goed doel is met 4 procent laag op de ranglijst van hergebruik van oude mobiele telefoons.

chart(1)

Tweede leven merkafhankelijk
Wat er met een oude mobiele telefoon gebeurt, is sterk afhankelijk van welk merk het en of het een smartphone is. Oude iPhones van Apple worden vaker doorgegeven of verkocht. Een meerderheid van dit type smartphone krijgt een tweede leven. Van de oude iPhones wordt 30 procent weggegeven aan een familielid of aan iemand van buiten de familie. Daarnaast wordt 23 procent doorverkocht. Mobiele telefoons van andere merken hebben minder kans op een tweede leven, aldus de experts van Telecompaper. Volgens hen gaat dit voor slechts 37 procent op. Oude mobiele telefoons van Nokia/Microsoft, de Lunia-smartphones, hebben slechts in 18 procent van de gevallen een tweede leven. De rest gaat vaak in de la; 56 procent. Daarnaast krijgt een op de twaalf van de mobiele telefoons van deze merken een bestemming voor een goed doel; 8 procent. Ook mobiele telefoons van Sony, 4 procent, krijgen vaak deze bestemming.

Advertenties