Onderzoek: Europese mobiele penetratie nadert 100 procent

1 maart 2016

NaamloosHet duurt niet lang meer of de Europese mobiele penetratie komt op 100 procent te liggen. Dit blijkt uit recente cijfers van marktonderzoeker Kantar Worldpanel naar de situatie in de EU-5-landen. Dit gaat gevolgen hebben voor de smartphoneverkoop.

 

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat de mobiele penetratiegraad in Europa, eigenlijk  in de vijf grote Europese landen,  op dit moment ongeveer 91 procent bedraagt. De specialisten gaan er hierbij vanuit dat vrijwel iedereen in deze landen over een mobiele telefoon beschikt. Ter vergelijking, de onderzoekers geven aan dat in sommige Chinese steden de mobiele penetratie 97 procent is.

Verzadiging smartphonemarkt treedt op
De onderzoekers van Kantar Worldpanel constateren verder 74 procent van de Europese inwoners op dit moment over een smartphone beschikt. Wel treedt er voor dit type mobiele telefoons een verzadigingspunt op. In de vijf grootste Europese landen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië, groeide het high-end smartphonesegment in 2015 slechts met 6 procent in vergelijking met 2014. In totaal was 27 procent van alle in deze landen verkochte smartphones een premiummodel. De onderzoekers stellen dat, onder meer door de eerder genoemde hoge penetratie, de smartphoneverkopen nu vaker moeten voorkomen uit vervangingsaankopen en de overstap van de laatste gebruikers van mobiele feature phones.

LifeCycles

Vervangingsaankopen lastig
Hoewel in het onderzoek 45 procent van de ondervraagde smartphonegebruikers uit de EU-5-lanen aangeeft dat zij in het komend jaar hun smartphone willen vervangen, zal dit toch lastig worden. De onderzoekers signaleren dat de vervangingsmarkt best lastig is door de relatieve groei van de levenscyclus van smartphones. Daardoor worden vervangingsaankopen vaker uitgesteld.

Advertenties