GSMA: Mobiel betalen blijft maar toenemen

1 maart 2016

mobile-banking-android-and-iPhone-appsUit onderzoek van brancheorganisatie GSMA blijkt dat mobiel betalen wereldwijde steeds meer wordt gebruikt. Ook het aantal mobiele transacties neemt toe, aldus het rapport. De meest belangrijke ontwikkeling is dat mobiel betalen mensen in opkomende landen toegang biedt tot het financiële systeem.

In het  jaarlijkse onderzoek State of the Industry Report on Mobile Money over het jaar 2015 geeft de brancheorganisatie voor de telecomindustrie aan dat mobiel betalen en mobiele transacties wereldwijd flink toenemen. De experts noteerden in hun onderzoek dat er aan het eind van 2015 wereldwijd ruim 134 miljoen actieve gebruikers waren van mobiele betaaldiensten. Deze eindgebruikers waren in het hele afgelopen jaar  verantwoordelijk voor meer dan 1 miljard mobiele transacties. Het aantal mondiale geregistreerde mobiele betalingsaccounts steeg in 2015 met 100 miljoen accounts naar een totaal van 411 miljoen. In totaal zijn er nu 271 mobiele betalingsdiensten actief in 93 landen. In 60 van deze landen zijn er twee of meer mobiele betaaldiensten actief en in 35 zijn er drie of meer actief.

Bijdrage aan ontwikkelingseconomieën
De onderzoekers stellen in hun onderzoek dat mobiel betalen en financiële mobiele transacties flink bijdragen aan de ontwikkeling van landen in opkomst. Mobiele betalingsdiensten zijn namelijk in 85 procent van de landen aanwezig waar het voor de bevolking vaak moeilijk is om toegang te krijgen tot financiële diensten of minder dan 20 procent de beschikking heeft over enige vorm van financiële dienstverlening. Vooral in Afrika is mobiel betalen, gezien naar regio’s, erg groot. De meeste van actieve mobiele gelddiensten zijn in deze regio te vinden, aldus de GSMA. Het afgelopen jaar zagen de onderzoekers de meeste groei in regio’s buiten Afrika, vooral in Latijns-Amerika en de Caraibische regio. Voor de nabije toekomst verachten de experts dat mobiel betalen en mobiele transacties ook in andere regio’s gaan toenemen. Voor Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika verwachten de specialisten een groei van 50 procent.

Belangrijke rol mobiele operators|
De specialisten geven veder aan dat mobiele operators nog steeds een belangrijke rol, vooral als facilitator, spelen bij mobiele betaal- en financiële diensten. Ook aanbieders van deze diensten blijven hun activiteiten veder uitbreiden met nieuwe investeringen. Vooral in de uitbreiding van het ecosysteem voor deze mobiele diensten. Uit het rapport blijkt dat een kwart van de ondervraagde aanbieders van mobiele betaaldiensten aangeeft dat zij op dit moment met derde partijen samenwerken voor uitbreiding van het ecosysteem. Een derde geeft aan dat zij dit binnen de komende 12 maanden willen uitrollen.

Advertenties