Extreem energiezuinige WiFi-technologie ontwikkeld

26 februari 2016

wifi-cameraOnderzoekers van de University of Washington zijn erin geslaagd een WiFi-technologie te ontwikkelen die extreem veel energiezuiniger werkt dan de huidige WiFi-technologie. Hierdoor kan WiFi in veel meer apparatuur worden toegepast.

 

De onderzoekers van de universiteit zijn erin geslaagd om een WiFi-technologie te ontwikkelen die 10.000 keer energiezuiniger is dan de bestaande WiFi-onderdelen. De technologie, passive WiFi, gebruikt radiogolfenergie van een andere bron en reflecteert dit signaal en voegt daaraan de data toe. Hierdoor worden alle verbindingen, het transport van data en energieverslindende onderdelen vervangen door een enkel ingeplugd device. De passieve devices reflecteren de energie alleen om de WiFi-pakketjes te genereren. Op deze manier kan vervolgens op een extreem energievriendelijke manier worden gecommuniceerd, aldus de onderzoekers van de University of Washington. De nieuwe WiFi-technologie is compatibel met de huidige WiFi-technologieën, maar gebruikt een aan RFID vergelijkbare technologie; backscatter. De technologie gebruikt echter wel een apart basisstation om het radiosignaal te genereren voor de backscatter-gebaseerde devices. De technologie kan een snelheid aan van 11 Mbps en werkt in ieder geval tot een afstand van iets meer dan 30 meter of 100 feet.

passive_wifi-640x307

Toepasbaar in meerdere devices

Passieve WiFi is toepasbaar in een groot aantal devices, zo stellen de onderzoekers. Zo kan de technologie goed worden gebruikt in devices die nu Bluetooth of een andere energiezuinige verbindingstechnologie. Als toegevoegde waarde komt hier de WiFi-beveiligingsstandaarden bij. De passieve  WiFi-technologie kan ook eenvoudig in IoT-sensors en andere devices worden geplaatst. Deze devices kunnen dan direct met de cloud ‘praten’ in plaats van dat zij hun gegevens via een ander tussenliggend device , zoals een smartphone of pc, moeten versturen. Et is nog niet bekend of de passieve WiFi-technologie ook daadwerkelijk commercieel zal worden uitgerold.

Advertenties