Kaspersky Lab: Volume mobiele malware sterk toegenomen

25 februari 2016

Het volume aan mobiele malware is in 2015 flink toegenomen. Dit constateren de beveiligingsexperts van Kaspersky Lab Antimalware Research Group in hun jaarlijkse overzicht over de omvang van de wereldwijde mobiele malware en aanvallen.

 

In het jaarlijkse Mobile Virusology Report over 2015 constateren de malware-experts dat het volume van nieuwe mobiele malware in het afgelopen jaar is verdrievoudigd ten opzichte van 2014. In 2015 ontdekten zij 884.774 nieuwe kwaadaardige programma’s voor mobiele devices. In 2014 waren dit er nog 295.539. Het aantal aanvallen op unieke mobiele eindgebruikers is in 2015 zelfs vervijfvoudigd ten opzichte van een jaar eerder, aldus het rapport.

Ransomware sterk toegenomen
Vooral mobiele ransomware, waarbij kwaadwillenden mobiele devices van kwaadwillenden gijzelen en tegen betaling weer beschikbaar maken, is in 2015 flink toegenomen. De experts geven aan dat in het afgelopen jaar 94.344 unieke mobiele eindgebruikers met deze malware werden aangevallen. In 2014 lag dit cijfer nog op 18.478. Het aantal aangevallen eindgebruikers van Kaspersky-toepassingen steeg van 1,1 procent in 2014 naar 3,8 procent in het afgelopen jaar. Kwaadwillenden vragen gemiddeld tussen de 11 en 90 euro voor het weer beschikbaar maken van een mobiel device. Volgens de onderzoekers zien fraudeurs steeds vaker de voordelen van het chanteren van mobiele eindgebruikers. Ook malware met super-user-rechten neemt toe. Bijna de helft van de in 2015 op mobiele devices aanwezige mobiele trojans betrof malware die opdringerige reclame op de schermen toont. Kwaadwillenden gebruiken elke beschikbare methode om deze trojans te verspreiden; via kwaadaardige webbanners, nep-spellen en legitieme apps die in normale app-stores verkrijgbaar zijn. Ook mobiel bankieren blijft voor kwaadwillenden interessant voor malware. Mobiele malware die zich op mobiel bankieren richt, wordt volgens het onderzoek steeds complexer, ondanks een afname van het aantal modificaties. Cybercriminelen kunnen, aldus Kaspersky, nu klanten van tientallen banken in verschillende landen aanvallen met een soort malware.

Voorspelling 2016
In het rapport doen de beveiligingsexperts ten slotte nog een verwachting voor de ontwikkeling van mobiele malware voor dit jaar. Zij verwachten dat voor dit jaar er een toename komt van complexe malware en bijbehorende modificaties. Daarnaast verwachten zij  dat er meet mobiele malware-aanvallen komen in meer geografische locaties.

Advertenties