Onderzoek: BYOD doet economische schade malware stijgen

24 februari 2016

BYOD_wide.jpg.pagespeed.ce.CD-sypEOz_BYOD zorgt ervoor dat de economische schade van malware bij bedrijven flink omhoog gaat. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van het Ponemon Institute, in opdracht van netwerkleverancier Palo Alto Networks, naar de economische schade van cybercrime en in het bijzonder malware bij mobiele apparatuur. Dit kan, aldus het rapport, flink oplopen.

Uit het onderzoek The Economic Risk of Confidential Data onder bedrijven in Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het gebruik van persoonlijke mobiele devices op de werkvloer, Bring Your Own Device (BYOD), de laatste jaren flink toe. Gemiddeld waren bij bedrijven en organisaties 53.844 private mobiele devices in omloop. Ook de op deze devices aanwezige bedrijfsdata neemt toe, De respondenten geven aan dat werkgerelateerde data op privéapparatuur het afgelopen jaar met 43 procent is toegenomen.

Schermafbeelding 2016-02-23 om 08.47.34

Groei besmettingen
Tegelijkertijd neemt ook de kans op kwaadaardige besmettingen toe. Ongeveer 3 procent van alle private mobiele devices in het bedrijfsleven raakt geïnfecteerd, aldus de experts. De onderzoekers stellen in hun onderzoek dat respondenten aangeven dat het aantal besmette mobiele devices op de werkvloer en daardoor datalekken de laatste jaren flink toeneemt. Zo geeft 83 procent van de respondenten aan dat mobiele devices eenvoudig te hacken zijn. Daarnaast geeft zelfs 67 procent aan dat zij zelf het slachtoffer zijn geweest van datalekken doordat medewerkers onzorgvuldig zijn geweest met het zetten van bedrijfsdata o hun eigen mobiele devices. In totaal zou slechts 25 procent van alle zakelijk gebruikte eigen mobiele devices op malware worden onderzocht.

 

Schermafbeelding 2016-02-23 om 08.48.07

Economische schade
Uiteindelijk gaat het de onderzoekers van Ponemon Institute om de economische schade die de malware op BYOD-devices bewerkstelligt. Zij geven aan dat een mobiel device met malware een bedrijf of instelling maximaal 9.485 dollar kost aan economische schade. Het gaat hierbij om de schade die wordt veroorzaakt door de stappen die nodig zijn om het device weer schoon en gezond te krijgen. De onderzoekers keken hierbij onder meer naar de kosten die worden gemaakt door de inspanningen van de helpdesk, het verlies aan productiviteit en de waarde van de bedrijfsgegevens die mogelijk zijn ontvreemd. Wanneer kwaadwillenden toegang krijgen tot de op het device aanwezige bedrijfsinformatie, lopen de economische kosten op tot gemiddeld 21.042 dollar per besmet device. De onderzoekers stellen dat bedrijven beter moeten letten op de door hun medewerkers gebruikte eigen mobiele devices op de werkvloer en vooral ook in welke mate er op deze devices bedrijfsgegevens aanwezig zijn. Hiervoor moeten zij beschermende maatregelen nemen. De onderzoekers constateren, tot slot, dat dit nog steeds niet echt het geval. Waar in de afgelopen twee jaar driekwart van de respondenten de toegang voor medewerkers tot bedrijfsdata heeft verhoogd, geeft slechts een derde aan ook stappen te hebben genomen om die verhoogde toegang ook goed te beveiligingen.

Advertenties