Home > Branchenieuws, Mobiele besturingssystemen, Mobiele devices, Mobiele markt, Onderzoek, Opkomende markten, Smartphones > Gartner: Smartphoneverkoop nam in laatste kwartaal 2015 toe

Gartner: Smartphoneverkoop nam in laatste kwartaal 2015 toe

24 februari 2016

Volgens de marktexperts van Gartner is de mondiale smartphoneverkoop in het vierde en laatste kwartaal van 2015 gegroeid. We zag Apple de verkoop van zijn iPhone dalen.

 

 

Uit het onderzoek van de marktexperts blijkt dat de mondiale smartphoneverkoop in het vierde en laatste kwartaal van 2015 met 9,7 procent is toegenomen. Dit was, aldus de specialisten, de laagste groei sinds 2008. In totaal gingen er in het afgelopen jaar 1.4 miljoen smartphones over de toonbank. Dit is uiteindelijk een toename van 14,4 procent ten opzichte van 2014. Gartner stelt dat de belangrijkste drijvers achter de groei van de smartphoneverkoop low-cost smartphones in opkomende markten zijn en een sterke vraag voor premium smartphones. Daarnaast profiteert de wereldwijde smartphonemarkt ook van agressieve prijsmodellen van lokale en Chinese merken in het midden- en instapsegment dragen bij aan de adoptie van smartphones in opkomende markten. In deze markten worden midrange-toestellen vervangen door dezelfde categorie. Daarnaast staan ook de premiummerken onder druk door de dalende dollar.

Schermafbeelding 2016-02-23 om 11.09.29

Marktleiders
De marktleider op de wereldwijde smartphonemarkt bijft nog steeds Samsung; zowel in Q4 2015 als in heel afgelopen jaar. Het marktaandeel van de Zuid-Koreaanse fabrikant is nu 24,7 procent. Wel staat het marktleiderschap van Samsung onder druk. Apple zag in Q4 2015 zijn marktaandeel voor het eerst dalen; met 4,4 procent. Wel neemt de fabrikant, over heel 2015, nog de tweede plek in op de smartphonemarkt met 15,4 procent. Gartner signaleert een sterke stijging van het Chinese Huawei; met een groei van 53 in alleen al in Q4 2015. Over heet 2015 had Huawei een marktaandeel van 5,5 procent. Dit is goed voor een vierde plek. Lenovo heeft met 6,5 procent marktaandeel nog de derde plaats in handen. Wat betreft besturingssystemen heeft Android nu met 80,7 procent het grootste deel van de mondiale markt in handen. Het marktaandeel van iOS daalde door de tegenvallende iPhone-verkopen.

Advertenties