Strategy Analytics: IoT wordt in 2016 gamechanger

22 februari 2016

TheInternetOfThings-01Dit jaar breekt het Internet of Things (IoT) door in alle verticale markten en wordt geïntegreerd in alle zakelijke processen. Dit stellen de marktspecialisten van Strategy Analytics in een rapport over de IoT-markt in 2016. Vooral op het gebied van beveiliging, big data, low power-toepassingen en in marktconsolidatie zijn zij grote doorbraken.

 

In 2016 gaat het Internet of Things (IoT) het helemaal maken, aldus het IoT 2016 Top 10 Predictions Report van de marktspecialisten. Het IoT zal dit jaar een definitieve doorbraak beleven en een duidelijk impact hebben op alle verticale markten, aldus het rapport. Ook zal het IoT van dit jaar in steeds meer zakelijke processen aanwezig zijn als element. Het IoT zal dit jaar niet zoweer producten gaan verkopen, maar veel eerder diensten. In het verleden is er al in IoT-devices geïnvesteerd, waardoor er nu meer op diensten kan worden gericht. De onderzoekers vatten in hun rapport dit op als een verschuiving van CAPEX naar OPEX. In 2016 zal het IoT daarnaast steeds meer devices gaan omarmen en daarnaast ook as-a-service-modellen.

Bijzondere aandachtspunten
In hun onderzoek signaleren de experts een aantal belangrijke punten die de markt voor het IoT verder omhoog zullen stuwen. In de eerste plaats is dat meer aandacht voor beveiliging van IoT-toepassingen. Beveiliging gaat een grote rol spelen, aldus Strategy Analytics. Uit het onderzoek blijkt dat 56 procent van onderzochte organisaties in 2015 een beveiligingslek heeft gehad. Slechts 6 procent wist de ooraak van deze inbreuk te detecteren. Met IoT-toepassingen lopen organisatie meer risico, dus moeten ze deze risico’s goed afdekken, zo stelt het onderzoek. Een tweede belangrijk punt voor de ontwikkeling van het IoT dit jaar is de verdere groei van Big Data Analytics. Strategy Analytics voorspelt dat dit soort toepassingen wereldwijd tussen 2015 en 2022 verdubbelen; van 40,4 miljard dollar naar 81,1 miljard dollar. Ook Low Power-toepassingen stimuleren verder het IoT in 2016. Dit soort technologie zorgt voor goedkopere devices, minder energieconsumptie, betere dekking en de mogelijkheid om grote hoeveelheden devices te kunnen afhandelen.

Fusies en overnames
Tot slot constateren de experts in hun onderzoek dat in 2016 de IoT-markt zich ook verder gaat consolideren. Zij verwachten meer fusies en overnames binnen de IoT-sector. Een voorbeeld hiervan is de recente overname van Jasper Technologies door netwerkleverancier Cisco. Strategy Analytics verwacht dat de totale IoT fusie- en overnamemarkt in 2016 een omvang zal hebben van 20 miljard dollar.

Advertenties