Onderzoek: IoT-gebruik bedrijven verdient betere beveiliging

17 februari 2016

iot-618x336Uit onderzoek van de marktspecialisten van Strategy Analytics blijkt dat veel bedrijven die het Internet of Things (IoT) gebruiken de beveiliging van hun netwerken en data nog niet op orde hebben. Dit kan grote gevolgen hebben.

 

De onderzoekers van de marktspecialist stellen in hun onderzoek dat bij 70 procent van de 600 onderzochte bedrijven de IT-afdelingen minder dan 20 procent van hun tijd besteden aan het beveiligen van de corporate netwerken en de data die in deze netwerken aanwezig is. Slechts 7 procent van de respondenten geeft aan meer dan 50 procent van de tijd aan beveiliging te spenderen. Met de opkomst van het Internet of Things (IoT) is dit, aldus Strategy Analytics, een erg zorgwekkende ontwikkeling.

Hacks orde van de dag
Hacks van bedrijfsnetwerken zijn aan de orde van de dag, zo stellen de onderzoekers van Strategy Analytics verder. In het onderzoek geeft 56 procent van de respondenten aan dat zij in de afgelopen 12 maanden een  succesvolle hack hebben ervaren. Van de respondenten gaf 39 procent aan geen inbreuk in hun systemen te hebben gehad. De onderzochte bedrijven geven vaak niet aan dat hun eigen beveiliging wel eens de oorzaak van deze hacks kan zijn. Van de onderzochte bedrijven kan 44 procent niet goed bepalen wat de oorzaak is van aanval tijdens een hack.  56 procent van de respondenten geeft aan dat onoverdacht gebruik van eindgebruikers de grootste bedreiging is voor hun netwerken. 42 procent geeft aan dat het malware is.

Aandacht moet verbeteren

De onderzoekers concluderen dat bedrijven hun aandacht, zeker met de opkomst van het IoT nu, beter aan de beveiliging van hun netwerken en databestanden moeten schenken. Het liefst zien de experts dat bij het IoT beveiliging al in de implementatie wordt ingebakken. De beveiliging overlaten aan derde partijen zien de experts absoluut niet zitten.

Advertenties