Dell’Oro Group: Mondiale RAN-markt biedt hoop

17 februari 2016

Germany's First Auction Of New Mobile FrequenciesVolgens de marktonderzoekers van de Dell’Oro Group ziet de toekomst van de wereldwijde markt voor mobiele radionetwerkapparatuur er toch nog wel gunstig uit. Zeker als het gaat om segmenten als small cells, LTE en 5G.

 

In hun onderzoek geven de marktexperts aan dat de wereldwijde markt voor mobiele netwerkapparatuur de komende jaren zeker nog groeisegmenten kent. Zij verwachten dat de totale mondiale omzet aan dit soort mobiele apparatuur tegen 2020 7 miljard dollar bedraagt. De belangrijkste groeisegmenten zien zij in small cells, LTE-apparatuur en, wanneer de standaard definitief wordt uitgerold, 5G-toepassingen.

Blijvende digitale transformatie
Hun positieve voorspelling van de wereldwijde RAN-markt baseren de marktspecialisten van de Dell’Oro Group op de blijvende behoefte van operators om een rol te spelen in het digitale transformatieproces. Weliswaar piekte dit marktsegment in het jaar 2008 en is er sindsdien, mede door de economische crisis, een daling, maar in bepaalde marktsegmenten groeit er dus weer hoop. Door de continue vraag van eindgebruikers zijn, aldus de onderzoekers, mobiele operators genoodzaakt ook hun netwerken constant te verbeteren. LTE macro en micro cells zijn hiervoor essentieel. Door de tegenvallende inkomsten, moeten de operators daarnaast nieuwe inkomstenbronnen zoeken. Dit stimuleert volgens Dell’Oro Group de ontwikkeling van 5G-diensten, waarvoor natuurlijk weer netwerkcapaciteit en –apparatuur nodig is. Bovendien verwachten zij dat de adoptie van 5G door mobiele eindgebruikers sneller zal gaan verlopen dan het geval was met 5G-diensten. Zij voorspellen dan ook dat de uptake van 5G in het tweede jaar van commerciële uitrol tweemaal zoveel zal zijn als toen met 4G. Dit heeft natuurlijk weer tot gevolg dat daarvoor wel de benodigde netwerken aanwezig zijn.

Advertenties