Vodafone Nederland en Liberty Global bundelen Nederlandse activiteiten

16 februari 2016

Vodafone-Liberty-Global-150x150Vodafone Nederland en Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, gaan hun Nederlandse activiteiten bundelen in een nieuwe joint venture. Hierdoor ontstaat een tweede, naast dat van KPN, landelijk dekkend vast en mobiel netwerk in ons land.

 

De kogel is eindelijk door de kerk. Beide partijen waren al gesprekken met elkaar aan het voeren over een mogelijke fusie van de Nederlandse activiteiten en dat is dus nu tot de oprichting van een nieuwe joint venture. Beide telecomaanbieders krijgen een marktaandeel van 50 procent in  de nieuwe onderneming. Wel zal Vodafone Nederland Liberty Global, na aftrek van de schuld van 7,3 miljard euro van Ziggo, 1 miljard euro in cash betalen. Beide ondernemingen verwachten dat de gezamenlijke waarde van kosten CAPEX en OPEX en omzet van de  joint venture ongeveer 3,5 miljard euro gaat bedragen na aftrek van de integratiekosten. Beide partijen hopen in het vijfde jaar na de oprichting van de joint venture een kostenbesparing te realiseren van 280 miljoen euro. Dit komt dan neer op een netto waarde van 2,5 miljard euro naar aftrek van de integratiekosten. De merken Vodafone Nederland en Ziggo blijven na de oprichting van de joint venture nog gewoon bestaan.

Synergievoordelen van de joint venture
De integratie van de vaste en mobiele activiteiten van beide telecombedrijven is vooral gebaseerd op synergievoordelen. De combinatie van de activiteiten moet, aldus beide bedrijven in de persverklaring, leiden tot een sterke en concurrerende speler op het gebied van communicatie in Nederland. De joint venture zal investeren in digitale infrastructuur, entertainmentdiensten en productiviteitsapplicaties voor Nederlandse consumenten, het bedrijfsleven en de publieke sector. Bij de synergievoordelen gaat het daarbij specifiek om het gebruik van elkaars infrastructuur en dus een besparing op de wholesalekosten. Vodafone Nederland biedt bijvoorbeeld nu vast internet en televisie via het netwerk van KPN. Dit kan straks via het kabelnetwerk van Ziggo lopen. Ook kan er worden bespaard op ondersteunende technologie en infrastructuur op gebieden waarbij de partijen elkaar overlappen. Verder kan er worden bespaard op marketing en algemene kosten en kunnen sites, masten of kabelkasten, worden gerationaliseerd.

Goedkeuring en concurrentie
De consolidatie die door de voorgenomen bundeling van de activiteiten van Vodafone Nederland en Ziggo in Nederland optreedt, heeft natuurlijk gevolgen voor de Nederlandse telecommarkt. De bundeling van de activiteiten moet vanzelfsprekend worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten, zoals telecomtoezichthouder Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) en de Europese Commissie voor mededinging. Met de fusie tussen beide partijen ontstaat een tweede landelijk opererende vaste en mobiele aanbieder naast KPN. Op dit moment is KPN als semi-monopololist sterk gereguleerd door de Nederlandse overheid en moet onder meer toegang tot zijn landelijk kopernetwerk geven aan derde partijen, zoals bijvoorbeeld nu Vodafone Nederland. De vraag doet zich voor of deze maatregelen voor KPN straks moeten gelden of bijvoorbeeld Ziggo na de bundeling van de activiteiten ook zijn landelijk dekkend kabelnetwerk voor derden moet openstellen. Dit is nu nog niet het geval. Daarnaast moet ook de concurrentie met andere aanbieders, T-Mobile en Tele2 voor de mobiele activiteiten en de M7 Group voor vaste internetdiensten, worden gewaarborgd. Bovendien moeten ook beide ondernemingsraden nog met de joint venture akkoord gaan. Kortom nog veel werk aan de winkel voor Vodafone Nederland en Liberty Global. Beide partijen hoepen eind dit jaar het traject af te ronden.

Advertenties