ACM: 4G-datagebruik neemt toe en vaste telefonie blijft dalen

16 februari 2016

37930_1_iphone_could_support_t_mobile_volte_but_may_not_get_supportHet gebruikte datavolume via 4G-verbindingen is in het derde kwartaal van 2015 weer flink gestegen. Dit constateert telecomtoezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn meest recente Telecommonitor. Opnieuw blijkt ook dat het gebruik van de vaste telefoon blijft dalen.

Volgens de Telecommonitor over Q3 2015 is in het bestudeerde kwartaal het mobiele dataverkeer via 4G sterk gestegen. De telecomtoezichthouder verklaart de sterke stijging van het 4G-dataverkeer doordat alle telecomoperators, KPN, Vodafone Nederland, T-Mobile en Tele2, met een 4G-licentie inmiddels of bijna een landelijk dekkend 4G-netwerk hebben uitgerold. Hierdoor hebben mobiele eindgebruikers steeds vaker de beschikking over 4G en gebruiken dat ook. Bovendien hebben zij vaker een smartphone en grotere databundels die voor 4G geschikt zijn. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de groei van het 3G-dataverkeer is gestopt. Mobiele eindgebruikers van MVNO-aanbieders gebruiken hun mobiele telefoon voornamelijk voor bellen en nauwelijks voor dataverkeer, zo constateerden de experts verder. Het marktaandeel van MVNO’s op de mobiele telefoniemarkt licht nu tussen de 40 en 45 procent, terwijl eindgebruikers van MVNO’s slechts voor 5 tot 10 procent van het mobiele dataverkeer verantwoordelijk zijn.

 

Schermafbeelding 2016-02-12 om 16.15.54

Vaste telefonie verder uit de gratie

Vaste telefonie raakt in Nederland verder uit de gratie, zo constateren de onderzoekers. In het derde kwartaal van 2015 werd in totaal voor 3,75 miljard minuten via een vaste lijn gebeld. In dezelfde periode in 2014 lag dit aantal nog op 4,3 miljard minuten. In totaal een daling van 16 procent. Het aantal gegenereerde vaste belminuten in Q3 2015 staat daarnaast gelijk aan ongeveer 1.000 jaar bellen.

 

Schermafbeelding 2016-02-15 om 08.54.57

Breedband: kabel en glasvezel nemen toe

Op het gebied van vaste breedbanddiensten, een ander onderdeel van de Telecommonitor, blijkt dat het aantal DSL-verbindingen van consumenten blijft krimpen. In Q3 2015 daalde het aantal DSL-verbindingen met 40.000. Ondanks een daling in de eerste twee kwartalen van vorig jaar, steeg in Q3 2015 het aantal kabelverbindingen weer licht, aldus de ACM. Het aantal glasvezelverbindingen neemt weer verder toe. Zeker in het zakelijk segment groeit het aantal glasvezelverbindingen, maar krimpen ook hier het aantal koperen verbindingen. Zakelijke eindgebruikers vervangen vooral meerdere DSL-verbindingen door een enkele glasvezelverbinding. Tot slot keken de onderzoekers van de telecomtoezichthouder dat het aantal eindgebruikers met een bundel met meerdere diensten in het onderzochte kwartaal weer is gegroeid. Vooral het aantal eindgebruikers dat voor quad playdiensten, mobiel, vast internet, vaste telefonie en televisie, neemt toe. Ook het aantal eindgebruikers met alleen een vaste internetverbinding en televisie neemt toe. Het aantal eindgebruikers met andere bundels, bijvoorbeeld met vaste telefonie, daalt, aldus de telecomteozichthouder.

Advertenties