CBS: Mobiel bellen goedkoper en vast bellen duurder

12 februari 2016

1mobiele_telefoonMobiel bellen is de laatste zes jaar goedkoper geworden en de prijzen voor vaste telefonie zijn juist gestegen. Dit concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de consumentenprijzen.

 

Uit het onderzoek van de statistici naar de consumentenprijzen van de afgelopen zes jaar blijkt dat, in vergelijking met januari 2010, de prijzen per 1 januari 2016 zijn gedaald. De daling betrof maar liefst 20 procent. In 2010 werd mobiel bellen juist veel duurder omdat toen bellen niet meer per seconde werd afgerekend. De prijs van een mobiel telefoontje werd toen afgerond naar hele minuten. De afgelopen vijf jaar kwamen de mobiele operators hiervan terug en daalde de prijs van mobiel bellen weer. De specialisten van het CBS geven tevens aan dat ook de prijs van mobiele data in Nederland de afgelopen zes jaar flink is gedaald. Hiervoor wordt geen oorzaak gegeven.

 

Prijsontwikkeling-telecomdiensten-16-02-10

Vast bellen juist wel omhoog
Opvallend uit de cijfers van het CBS is verder dat de prijs voor vast bellen juist de afgelopen jaren wel is gestegen. De prijzen voor een abonnement en een vaste analoge telefoonlijn veranderden tussen 2010 en halverwege 2012 niet. Daarna gingen de prijzen jaarlijks in stappen omhoog. Op dit moment liggen de prijzen voor vaste telefonie zelfs 25 procent hoger dan in 2010. De statistici geven in hun onderzoek veder aan dat veel eindgebruikers van vaste telefonie in de loop der jaren zijn overgestapt naar een bundel, met internet, vaste telefonie en/of televisie gecombineerd. Meer mensen bellen nu via VoIP. De prijzen voor deze bundels zijn tussen 2010 en nu gestegen met ongeveer 9 procent.

Advertenties