Cisco: WiFi steeds belangrijker voor mobiel dataverkeer

10 februari 2016

39275-37800-wifi_logoWiFi neemt wereldwijd een steeds belangrijkere plaats in bij het transport van mobiele dataverkeer. Dit constateert netwerkleverancier Cisco in zijn jaarlijkse update van zijn Virtual Networking Index Global Mobile Data Traffic Forecast voor de periode 2015-2020. Ook mobiele WiFi-diensten als VoWiFi groeien hierdoor.

Uit het rapport blijkt dat in de periode 2015-2020 mondiaal het aantal WiFi-hotspots, inclusief die van thuisrouters, groeit naar 432 miljoen in 2020. Dit is een verzevenvoudiging ten opzichte van 2015 toen er wereldwijd 64 miljoen WiFi-routers actief waren. Het aantal thuisrouters dat ook geschikt is als publieke WiFi-router groeit van 57 miljoen in 2015 naar 423 miljoen in 2020. Dit betekent dus dat thuisrouters een absolute belangrijke schakel gaan vormen in de wereldwijde WiFi-dekking.

Offload-verkeer neemt toe

Niet alleen het aantal WiFi-routers neemt flink toe; mobiele operators gebruiken WiFi ook steeds vaker om mobiel dataverkeer te offloaden. In 2015 was het maandelijkse mobiele datavolume dat via WiFi werd geoffload, 3,9 Exabyte, voor de eerste maal hoger dan dat van het totale maandelijkse mobiele dataverkeer, 3,7 Exabyte. Tegen 2020 verwachten de experts van Cisoo dat het maandelijkse WiFi-offload volume op 38,1 Exabyte komt te liggen tegenover 30,6 Exabyte aan mondiaal mobiel dataverkeer.

Toenemende vraag naar WiFi-diensten
De groei van het WiFi-verkeer leidt ook tot meer vraag naar WiFi-diensten als bijvoorbeeld Voice over WiFi (VoWiFi). Met de huidige technologische staat van dienst kan VoWiFi steeds meer concurrentie met bijvoorbeeld VoLTE of VoIP. Bovendien is voor VoWiFi een gouden toekomst weggelegd, aldus Cisco, omdat hiermee telefonie kan worden geleverd naar mobiele devices die normaal niet over een simkaart beschikken, zoals laptops of tablets zonder simkaart. De onderzoekers verwachten dat dit jaar VoWiFi, in eenheden van belminuten, al het verkeer van VoLTE zal overstijgen. Tegen 2018 zal dit gaan gebeuren met VoIP. Veder zal tegen 2010 VoWiFi al goed zijn voor meer dan de helft, 53 procent, van het mobiele IP Voice-verkeer. Ook zullen er dan driemaal zoveel alleen voor WiFi geschikte laptops en tablets zijn dan simkaartgeschikte laptops en tablets.

Advertenties