Juniper Research: Toename van het aantal publieke WiFi-routers

4 februari 2016

router-security-644x250Het aantal persoonlijke WiFi-routers dat ook als publieke hotspot kan worden gebruikt neemt de komende twee jaar flink toe. Dit stellen de marktspecialisten van Juniper Research in een recent onderzoek.

 

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt onder mee dat het aantal breedbandrouters voor thuis ook steeds vaker als router voor een publieke hotspot wordt ingezet. De specialisten verwachten dat eind volgend jaar 1 op de 3 thuisrouters eveneens als publieke WiFi-router fungeert. De onderzoekers verwachten verder dat de totale installed base van dual-use thuisrouters tegen 2020 366 miljoen is.

Uitbreiden WiFi-connectiviteit
Met het dubbele gebruik van de homerouters kunnen internetaanbieders tegen lage kosten de  WiFi-connectiviteit voor hun eindgebruikers verder uitbreiden. De experts denken ook dat andere aanbieders van WiFi-diensten hiervan zullen profiteren, omdat zij wholesale-diensten van andere operators met een eigen netwerk afnemen.

Duidelijke communicatie eindgebruikers
Het onderzoek van Juniper Research geeft wel aan dat voor het slagen van een dergelijke WiFi-strategie wel openheid nodig is tegenover de eindgebruikers van dit soort dual-use thuisrouters. Zeker omdat zij zorgen kunnen hebben rondom de beveiliging van hun eigen netweken. Hoewel veel operators nu al een opt-out bieden, weten veel eindgebruikers, aldus Juniper Research, nog niet dat hun thuisrouter ook voor een publieke hotspot kan worden gebruikt. Aan de andere kant kunnen gebruikers van dual-use thuisrouters ook profiteren van het openstellen van hun router. Operators kunnen voor dergelijk gebruik incentives bieden als gratis toegang tot het publieke WiFi-netwerk of korting op diensten.

Advertenties