Home > Branchenieuws > EC: 700 MHz moet geschikt worden voor 5G-diensten

EC: 700 MHz moet geschikt worden voor 5G-diensten

4 februari 2016

telecoms-sector-in-europeDe Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor de allocatie van de 700 NHZ in de lidstaten voor mobiele diensten en in het bijzonder voor 5G-diensten. In 2020 moet dit zijn beslag krijgen.

 

Uit het voorstel van de Europese Commissie, onderdeel van de Digital Single Market van de Europese Unie, blijkt dat de 700 MHz in de afzonderlijke lidstaten volledig wordt toegewezen aan mobiele diensten. Dit moet, aldus het voorstel, gaan leiden tot betere internettoegang binnen de EU en de ontwikkeling van grensoverschrijdende digitale diensten. Volgens verantwoordelijk eurocommissaris Andrus Ansip is een gezamenlijke allocatie van het 700 MHz-spectrum hoog nodig. Volgens hem leiden 28 verschillende manieren om spectrum te beheren niet tot een goed economisch resultaat voor een enkele digitale markt. De 700 MHz voor mobiele diensten is, in zijn ogen, uitermate geschikt vanwege brede dekking en de hoge snelheden die in dit spectrum beschikbaar zijn.

Aansluiting bij 5G
De definitieve allocatie van het 700 MHz-spectrum in 2020 sluit aan bij de plannen van de Europese Commissie om een leidende rol te gaan spelen in de wereldwijde uitrol van de nieuwste mobiele 5G-technologie. Tegen 2020 worden hiervoor de eerste infrastructurele toepassingen verwacht. Ook moet de 700 MHz-frequentie voor mobiele diensten meer ruimte gaan bieden aan toepassingen voor het Internet of Things (IoT).

Tijdspad
In het voorstel heeft de EC een tijdspad uitgezet voor de allocatie van het 700 MHz-spectrum door de afzonderlijke lidstaten. De 28 lidstaten krijgen tot 30 juni 2017 de tijd om hun nationale plannen voor netwerkdekking en voor het vrijmaken van de 700 MHz vast te stellen en openbaar te maken. Bovendien moeten de lidstaten aan het eind van volgend jaar afspraken moeten hebben gemaakt over grensoverschrijdende coördinatieplannen. Op 30 juni 2020 moet de 700 MHz dan definitief beschikbaar zijn voor mobiele diensten. Het Europees Parlement en de afzonderlijke lidstaten moeten het voorstel van de Europese Commissie nog wel goedkeuren.

Advertenties
Categorieën:Branchenieuws