Verenigde Naties en industrie willen meer breedband voor de unconnected

3 februari 2016

De Verenigde Naties, nationale overheden, de telecomindustrie en de financiële sector gaan de handen ineen slaan om de huidige 1,5 miljard wereldbewoners zonder breedbandtoegang te verbinden met het internet.

 

Tijdens een speciale sessie van de UN Broadband Commission for Sustainable Development van de International Telecommunications Union (ITU) tijdens het bekende World Forum in Davos hebben de Verenigde Naties, overheden en vertegenwoordigers van de telecomindustrie en financiële sector met elkaar overleg gevoerd over acties voor het uitbreiden van de breedbandtoegang in de wereld. Het gaat hierbij om het brengen van breedbandtoegang naar ongeveer1,5 miljard mensen wereldwijd. De VN-organisatie geeft aan dat de huidige breedbandtoegang in de wereld ongelijk is verdeeld. In ontwikkelde landen is de breedbandpenetratie meer dan verzadigd, terwijl in ontwikkelingslanden de ontwikkeling van breedbandtoegang niet snel op gang komt; vooral die in rurale en afgelegen gebieden. Hierdoor kunnen, aldus de organisatie, juist die mensen niet van breedbandinternet profiteren die het hard nodig hebben.

Plan voor 2020
De sessie heeft nu een plan opgeleverd dat tegen 2020 deze 1,5 miljard mensen moet voorzien van toegang tot breedbandinternet. Op deze manier zou dan 60 procent van de wereldbevolking toegang hebben tot breedbandinternet. Het plan moet 450 miljard dollar gaan kosten. Dit geld wordt voornamelijk besteed aan investeringen in netwerkinfrastructuur die de breedbandtoegang moet gaan faciliteren.

Advertenties