Onderzoek: Mobiele malware wordt in 2016 groter probleem

3 februari 2016

Mobiele malware wordt dit jaar weer een groter probleem. Dit stellen de specialisten van eSecurity Planet in een onderzoek naar belangrijke mobiele malwaretrends voor dit jaar.

 

In het onderzoek geven de specialisten in eerste instantie aan dat mobiele malware zich blijft ontwikkelen en doorgroeit. Voor 2016 ontdekken zij een aantal belangrijke trends die dit jaar de ontwikkeling van mobiele malware gaat beheersen. In de eerste plaats zullen het aantal mobiele aanvallen door het hergebruik van wachtwoorden door eindgebruikers gaan afnemen. De experts geven aan dat eindgebruikers op hun smartphones nu vaker wachtwoord managers gebruiken die aparte wachtwoorden creëren, zodat hergebruik niet meer hoeft. Ook de ontwikkeling van biometrische toegangsmogelijkheden helpt het hergebruik van wachtwoorden terug te dringen.

Google onderneemt meer actie
Een andere belangrijke ontwikkeling is dat Google in 2016 meer actie gaat ondernemen om zijn mobiele besturingssysteem Android te gaan beschermen tegen mobiele malware. Zeker aangezien dit mobiele OS het meest wordt aangevallen. De zoekgigant wil dit jaar harder gaan optreden tegen app stores van derde partijen; aak een bron van besmette apps. Daarnaast gaat Google meer optreden tegen mobiele apps die niet via het goedkeuringssysteem van Google Play lopen. Ook zal Android het moeilijker maken voor side loaded apps en komen er duidelijke tijdsperioden voor patches en firmware upgrades van fabrikanten met een Android-licentie. Hoewel de experts verwachten dat er hierdoor geen einde komt aan Android malware, vooral door de trage updates van het hele mobiele OS, wordt volgens hen door deze maatregelen wel de voornaamste bron van besmetting, app stores van derde partijen, aangepakt. De crackdown op malware voor Android heeft, volgens de onderzoekers, wel weer tot gevolg dat meer malware gaat komen voor iOS, vooral voor gejailbreakte iPhones.

Overige voorspellingen
Andere voorspellingen die de onderzoekers doen zijn onder meer dat binnen zakelijke sectoren steeds meer compliance-maatregelen zullen worden genomen betreffende mobiele devices en vooral het beschermen van persoonlijke data. Hierdoor gaat de schade die mobiele malware zou kunnen veroorzaken wellicht minder worden. Wetgeving voor de beveiliging van data op computers gaat nu ook steeds meer gelden voor mobiele devices. Wat betreft bedreigingen betreft, constateren de experts nog dat ransomware zich ook naar mobiele devices zal gaan verspreiden. Dit gaat volgens het onderzoek in 2016 een groot probleem worden.

Advertenties