Home > Branchenieuws, Breedband, Consumenten, Glasvezeltechnologie, Kabeltechnologie, Onderzoek, OPEX, OTT, Telecomkosten, Telecomstandaarden, Vast breedbandinternet, Zakelijke markt > Onderzoek: Gebruik hoogwaardige kabelbreedbandtechnologie gaat flink toenemen

Onderzoek: Gebruik hoogwaardige kabelbreedbandtechnologie gaat flink toenemen

2 februari 2016

iStock_000006317834Medium-e1402070078228-1024x549Uit onderzoek van de marktspecialisten van ABI Research blijkt dat hoogwaardige breedbandtechnologie voor kabeltoepassingen de komende jaren steeds meer wordt uitgerold. De uitrol van deze technologie, DOCSIS 3.1, is wellicht beter en goedkoper dan een overstap naar glasvezel.

Volgens het onderzoek van de marktexperts blijkt dat de komende twee jaar de uitrol van hoogwaardige breedbandtechnologieën, met snelheden van minimaal 1 Gbps, flink gaat toenemen. Het gaat hierbij om G.fast, GPON en de kabelbreedbandtechnologie DOCSIS 3.1. Vooral vinden de experts dat deze laatste technologie veel voordeel kan bieden, zeker nu de technologie, met de juiste apparatuur, al downloadsnelheden biedt van 10 Gbps en uploadsnelheden van 1 Gbps. Gezien de huidige ontwikkeling verwacht ABI Research dat volgend jaar wereldwijd al ongeveer 9 miljoen breedbandabonnees DOCSIS 3.1 gebruiken. Dit zal iets meer dan 1 procent van het totaal aantal mondiale breedbandabonnees zijn. Vooral komt de groei van het aantal gebruikers door commerciële uitrol in de Verenigde Staten dit en volgend jaar.

hqdefault
Contentdiensten belangrijke aanjager
De onderzoekers stellen veder dat de groei van kabelbreedbandtechnologie als DOCSIS 3.1 vooral wordt aangejaagd door de toenemende vraag naar content- en OTT-diensten van eindgebruikers. Vooral hoge definitie video en goede streamingmogelijkheden zijn erg gewenst. Dit betekent dat de ontwikkeling van gigabitdiensten in de markt erg toeneemt, aldus ABI Research. Vooral vanwege het drukken van kosten en de schaalbaarheid van deze technologieën.

Europese vraag ook belangrijke graadmeter
Tot slot stelt het onderzoek dat de vraag naar hoogwaardige kabelbreedbandtechnologie ook wordt aangewakkerd door de ontwikkelingen in Europa; een belangrijke kabelmarkt. In Europa neemt de vraag naar on-demand diensten sneller toe dan de vraag naar traditionele boradcastdiensten. Door de grote uitrol van kabel op het continent, zien kabelmaatschappijen daardoor een betere ontwikkeling in de upgrade naar DOCSIS 3.1 dan bijvoorbeeld een transformatie naar glasvezel. De upgrade naar DOCSIS 3.1 maakt het dan niet alleen mogelijk om kosteneffectiever hoogwaardige breedband uit te rollen, maar ook om in de nabije toekomst pure IPTV over deze netwerken uit te rollen en daarmee de nu oude broadcast QAM-technologie te vervangen.

Advertenties