Gartner: IoT gaat werkprocessen en –systemen flink beheersen

25 januari 2016

iot-618x336Het Internet of Things (IoT) gaat de komende vier jaar steeds vaker een belangrijk onderdeel vormen van werkprocessen en –systemen. Dit stellen de marktexperts van Gartner in een onderzoek naar de verspreiding van het IoT in zakelijke omgevingen. Opvallen is ook dat er een zwarte markt voor het IoT gaat ontstaan.

De opmars van het Internet of Things (IoT) lijkt niet meer te stuiten. In hun onderzoek voorspellen de marktspecialisten dat tegen 2020 werkprocessen en –systemen onderdelen van IoT-toepassingen bevatten. Het gebruik van het IoT in zakelijke en consumententoepassingen neemt toe naar mate de prijzen voor dit soort toepassingen dalen. Hierdoor wordt het goedkoper om apparatuur en devices met sensors aan elkaar te koppelen. Voorheen onpraktische toepassingen van het IoT worden op deze manier praktisch.

Voorwaarden en gevolgen

De onderzoekers geven in hun onderzoek echter wel aan dat niet iedere IoT-toepassing echt een ‘pure’ IoT-toepassing zal zijn. De meest gebruikte toepassingen zullen toepassingen zijn die in meer of mindere mate het IoT gebruiken. Om het IoT goed te kunnen gebruiken, stellen de specialisten van Gartner verder dat eindgebruikers als zakelijke analisten en ontwikkelaars IT-processen een goede kennis moeten hebben van de mogelijkheden die de technologie kan bieden. Ook moeten zij de instrumenten verwerven om IoT-aspecten toe te passen die een rol gaan spelen in hun omgeving. Tegen 2018 zullen drie van de vier IoT-projecten tot tweemaal toe zoveel tijd gaan vergen als oorspronkelijk gepland. Dit leidt natuurlijk ook weer tot extra kosten. Uiteindelijk zullen er, volgens het onderzoek, compromissen gesloten moeten worden. Hierdoor zullen echter wel de prestaties van de IoT-projecten verslechteren, zal de beveiliging minder worden en zullen ze beperkter in de bestaande processen worden geïntegreerd.

Ontstaan zwarte markt
Een opmerkelijke uitkomst van het rapport van de marktspecialisten is dat zij verwachten dat er een zwarte markt voor IoT-toepassingen gaat ontstaan. Deze zwarte markt zal tegen 2020 een omzet hebben van maar liefst 5 miljard dollar. Het gaat hierbij om onder meer de verkoop van nep-data of gemanipuleerde data van sensors of videodata. De onderzoekers stellen dat beveiliging en privacy nog belangrijker gaat worden door de extra datastromen die het IoT gaat genereren. Tegen 2020 gaan daarom de beveiligings- en privacybescherming van IoT-toepassingen een vijfde van het totale IT-budget van bedrijven innemen, zo concluderen de experts van Gartner.

Advertenties