Tweedehands smartphone wordt steeds meer gemeengoed

25 januari 2016

Smixs-tweedehands-smartphoneEen tweedehands smartphone wordt in 2016 steeds normaler volgens de onderzoekers van accountants- en consultancuorganisatie Deloitte. Niet alleen consumenten profiteren hiervan, maar ook producenten van smartphones kunnen hiermee voordeel behalen, zo stelt het onderzoek.

Een tweedehands smartphone kopen of gebruiken wordt komend jaar een normale ontwikkeling. Volgens het onderzoek van de accountants en consultants (t) groeit de tweedehandsmarkt voor smartphones in 2016 flink. In dit jaar verwisselen wereldwijd in totaal ongeveer 120 miljoen tweedehands smartphones van eigenaar met een totale verkoopwaarde van 17 miljard dollar. Dit is een gemiddelde prijs van bijna 140 dollar per tweedehands smartphone. De jaarlijkse groei in volume bedraagt 50 procent ten opzichte van de 80 miljoen verkochte tweedehands smartphones in 2015. Vorig jaar bedroeg de totale verkoopwaarde 11miljard dollar. De waarde van de tweedehands smartphonemarkt in 2016 is ongeveer twee keer die van de waarde van de totale markt voor wearables en tot 25 keer die van de opkomende virtual reality-markt. De tweedehands smartphonemarkt groeit in 2016 zelfs vier tot vijf keer zo hard dan de totale wereldwijde markt voor smartphones. De experts verwachten dat dit vanaf 2020 zelfs twintig keer zoveel kan gaan worden, wanneer consumenten en producenten samen meer aandacht besteden aan de tweedehands smartphonemarkt.

 

Schermafbeelding 2016-01-24 om 14.02.19

 

Redenen groei tweedehandsmarkt
Vanzelfsprekend hebben de experts van Deloitte gekeken naar de belangrijkste redenen voor deze spectaculaire groei van de tweedehands smartphonemarkt. De belangrijkste reden voor het verkopen van een smartphone bij de aanschaf van een nieuw exemplaar is, aldus Deloitte, is de gemakkelijkheid waarmee dit kan. Ook het geld of de kredietwaarde van de tweedehands smartphone zijn voor veel mensen aantrekkelijk. De komende jaren gaat er volgens de onderzoekers dan ook een gespecialiseerde tweedehands markt voor dit soort smartphones ontstaan, vergelijkbaar met de tweedehands automarkt. In 2016 zal ongeveer 10 procent van de verkochte high-end smartphones drie of meer eigenaren hebben gehad. In 2020 zullen deze telefoons nog steeds worden gebruikt. Bijna de helft van de tweedehands toestellen bestaat uit toestellen die bij smartphoneproducenten of bij mobiele operators zijn ingeruild. De andere helft wordt particulier doorverkocht, via tweedehandsspecialisten of via andere retailers. Wel verwacht Deloitte dat de markt zich steeds meer in de richting van inruilen gaat bewegen.

Producenten profiteren ook

Niet alleen consumenten gaan meer profiteren van de groeiende tweedehands smartphonemarkt, ook producenten kunnen hier volgens het onderzoek voordeel uit halen. In de eerste plaats halen producenten voordeel uit dit marktsegment doordat een toenemend aantal consumenten regelmatig een nieuwe smartphone gaat kopen wanneer zij korting krijgen bij inruil. Ten tweede zijn opgeknapte tweedehands smartphones geschikt voor grote groepen consumenten, ook in opkomende markten, met weinig financiële middelen. Zij zullen hier eerder voor kiezen dan voor een goedkoop low cost-model met minder functionaliteit. Ook hoeven producenten zo, tot slot,  niet meer zelf voor een apart segment low cost-modellen te ontwikkelen

Advertenties