AT Kearney: Waarde Europese Internet of Things-markt neemt flink toe

11 januari 2016

iot-618x336De waarde van de Europese markt voor het Internet of Things (IoT) neemt de komende negen jaar flink toe. Dit blijkt uit berekeningen van de Amerikaanse consultants van AT Kearney. Volgens hen profiteren in Europa alle sectoren van de ontwikkelingen van het IoT.

 

Uit het onderzoek van de Amerikaanse consultants lijkt dat zij verwachten dat de Europese markt voor het IoT tegen 2015 een waarde vertegenwoordigt van 80 miljard euro aan inkomsten. Dit is ongeveer gelijk aan 7 procent van het totale Europese Bruto Nationaal Product. De consultants stellen dat het IoT voor Europa zeker een nieuwe golf van welvaart kan brengen.

FG-The-Internet-of-Things-A-New-Path-to-European-Prosperity-1

Externe factoren van invloed
De welvaart die het IoT Europa kan brengen is wel afhankelijk van externe factoren, zo stellen de onderzoekers. Het gaat hierbij om factoren als het adoptieniveau van consumenten, industriële politiek, platformoorlogen tussen specialisten als Google, Apple en Samsung, IoT-standaardisatie en de voortgang van de uitrol van LTE in Europa.

FG-The-Internet-of-Things-A-New-Path-to-European-Prosperity-4

Alle sectoren profiteren

In het onderzoek stellen de experts dat in Europa alle sectoren van het IoT en aanverwante diensten gaan profiteren. Het gaat hierbij om de combinatie van sensoren, bandbreedte, hardware, opslag, cloud, big data en andere toepassingen. Vijf Europese economische sectoren worden in speciaal door het IoT beïnvloed. Dit zijn de hospitality-sector, met een totale Europese omzet van 250 miljard euro, de smart home-sector, 160 miljard euro en de distributiesector, de non-electronic retailsector en de wholesale-sector, met een opgetelde omzet van 60 miljard euro. Uiteindelijk is het wel de technologiesector die er, aldus AT Kearney, met het meeste geld ervandoor gaat. System integrators als Accenture, Atos en IBM zullen de grootste taartpunt krijgen met ongeveer 22 miljard euro uit de IoT-omzet. Zij worden gevolgd door de internetgiganten en telecomoperators met een verwachte opbrengst van 18 miljard euro Specialisten in IoT-connectiviteit nemen 15 miljard euro voor hun rekening. Leveranciers van onderdelen, zoals speciale modules en simkaarten, nemen tot slot 10 miljard euro voor hun rekening.

FG-The-Internet-of-Things-A-New-Path-to-European-Prosperity-5

 

Advertenties