Home > Branchenieuws > Telecoms.com en Northstream: 2016 druk jaar voor telecomsector

Telecoms.com en Northstream: 2016 druk jaar voor telecomsector

8 januari 2016

C630x400_25ea00610f603a0f9bcdb6021817a9a6-1450261010Dit jaar wordt een druk jaar voor de mondiale telecomindustrie volgens website Telecom.com en de marktonderzoekers van het Zweedse Northstream. Op een aantal punten gaan volgens hen grote veranderingen plaatsvinden. Druk op de Europese telecomsector, doorbraak van WiFi-calling en NFV en de toekomst van 5G zijn onder meer belangrijke punten voor dit jaar.

Uit de voorspellingen van de Britse website en de Zweedse marktexperts komen tien belangrijke ontwikkelingen naar voren die in 2016 een grote invloed gaan hebben op de telecomindustrie en op operators. Als eerste gaan de experts in op de ontwikkelingen voor operators binnen de Europese Unie. Zij voorzien dat in 2016 de druk van de regulering vanuit de Europese Unie nog steeds erg hoog blijft. Vooral als het gaat om tegenstand tegen fusies en overnames binnen de Europese telecomsector. De experts verwachten daarom dat dit jaar er weinig op fusie- en overnamegebied binnen de EU zal gaan plaatsvinden. Pas vanaf 2018 zien zij daarin verandering komen. Een tweede trend die de specialisten signaleren is dat mobiele operators in de loop van dit jaar steeds vaker gaan samenwerken met OTT-aanbieders van diensten via de cloud, zoals Google, Amazon en Microsoft. Telecomoperators gaan met deze bedrijven samenwerken om managed- en infrastructurdiensten te leveren voor zakelijke eindgebruikers. Telecomoperators treden hierbij dan op als resellers in plaats van dat zij direct de concurrentie met deze cloudspecialisten aangaan. Voor de cloudbedrijven is samenwerking met telco’s weer handig omdat zij, vaak door regelgeving en lokale marktomstandigheden, gebonden zijn aan lokale partners. Telecomoperators zijn hiervoor, aldus de Britten en de Zweden, ideaal. Een derde belangrijke ontwikkeling voor telecomoperators wereldwijd is dat zij in toenemende mate in 2016 zich gaan toeleggen op multiplay. Dit onder druk van onder andere een dalende ARPU en druk van OTT-aanbieders. Dit kan ook weer leiden tot fusies, overnames en samenwerking met andere partijen.

Vooruitzichten netwerk- en deviceleveranciers
In hun reeks voorspellingen kijken de onderzoekers ook naar de ontwikkelingen binnen de netwerk- en deviceleveranciers. In 2016 gaat de markt voor netwerkleveranciers zich wellicht nog meer consolideren als in 2015. In het afgelopen jaar kocht Nokia Networks het Frans-Amerikaanse Alcatel-Lucent. Daarnaast ging Ericsson nauwer samenwerken me zijn Amerikaanse concurrent Cisco. Voor dit jaar verwachten de experts dat het Chinese Huawei in beweging komt of gedwongen wordt in beweging te komen. Wellicht gaat het bedrijf toch overnames plegen om zijn marktpositie vast te houden. Voor mobiele devices verwachten telecoms.com en Northstream dat Chinese fabrikanten van smartphones blijven groeien, maar nog niet zo snel als eerder verwacht. Zij verwachtend dat in volwassen markten de Chinese merken nog niet de bestaande high-end merken als Apple en Samsung echt zullen bedreigen. Hiervoor moeten zij eerst het merk, de capaciteit en het vertrouwen van consumenten opbouwen. In opkomende markten zullen de Chinese merken met hun goedkope smartphones echter gaan domineren, aldus de voorspellingen. Tot slot verwachten de experts dat in dit jaar eindelijk het nut van smart watches bekend zal worden. Hoewel de verkoop van deze mobiele devices vorig jaar is geëxplodeerd, is nog bij het algemene publiek weinig bekend over het nut van deze toepassingen. Dit jaar zal dat gaan veranderen, zo verwachten de specialisten.
Technologische vernieuwingen pakken door

Naast voorspellingen over de toekomst van de telecomoperators, netwerk- en deviceleveranciers, keken de specialisten ook naar enkele technologische ontwikkelingen. Telecoms.com en Northstream verwachten onder meer dat dit jaar WiFi-calling eindelijk zijn doorbraak zal beleven. Dit levert vooral veel voordelen op; indoor bellen gaat verbeteren, mobiele operators kunnen mobiel spectrum vrijmaken voor andere mobiele datadiensten en WiFi-calling kan een serieus alternatief gaan vormen voor het gehypte 5G. Voorwaarden zijn wel dat operators VoLTE uitrollen om een goede verbinding te kunnen krijgen tussen WiFi-bellen en mobiel bellen, ze moeten weten wat de impact van deze dienst is op hun zakelijke eindgebruikers en hoe zij hun WiFi-infrastructuur inrichten. In 2016 zal ook NFV zijn langverwachte doorbraak gaan beleven, zo luiden de voorspellingen van de telecomexperts verder. Zij verwachten dat dit jaar een aantal grote telecomoperators deze technologie strak gaan doorvoeren om een meer gevirtualiseerde infrastructuur te kunnen bereiken. In de loop van het jaar zullen ook andere telecomoperators deze virtualisatietechnologie gaan implementeren. In 2016 gaat daarnaast de uitrol van het Internet of Things (IoT) gestaag verder, zeker als dit jaar de vraag van consumenten steeds meer gaat toenemen. De belangrijkste IoT-ontwikkelingen voor hen zijn onder meer connected cars, connected huizen en gaming/viruele reality-gadgets. Daarnaast verwachten dat dit jaar enkele grote fusies en overnames binnen de mondiale IoT-sector zullen plaatsvinden. Tot slot verwachten de onderzoekers dat aan het einde van 2016 de eerste echt duidelijke contouren beschikbaar zullen zijn van hoe de 5G-technologie en –infrastructuur eruit gaat zien.

Advertenties
Categorieën:Branchenieuws