Home > Branchenieuws > Robin Mobile: Nederlandse telecommarkt 2016 gedomineerd door sim-only en data

Robin Mobile: Nederlandse telecommarkt 2016 gedomineerd door sim-only en data

30 december 2015

thumb_COLOURBOX12051738Volgens de Nederlandse MVNO en prijsstunter Robin Mobile draait de Nederlandse telecommarkt in 2016 om mobiele data en de groei van sim-only. De Nederlandse telecommartkt gaat daarom komend jaar in snel tempo veranderen, zo stelt de MVNO.

 

De prijsvechter op de Nederlandse mobiele markt voorspelt voor 2016 sterke veranderingen voor de Nederlandse telecommarkt. De belangrijkste wijzigingen doen zich, aldus Robin Mobile, voor op het gebied van sim-only en het gebruik van mobiele data. Wat betreft sim-only constateert de MVNO dat het gebruik van sim-only abonnementen in 2016 alleen maar zal toenemen. Vooral komt dit doordat eindgebruikers minder vaak van mobiele telefoon wisselen. Volgens Robin Mobile zou zo’n 77 procent van de mobiele abonnees na afloop van hun mobiele abonnement hun telefoon niet inruilen en gewoon verder blijven gebruiken. Vaak in combinatie met een sim-only abonnement. Bovendien zou de huidige generatie smartphones een langere levensduur hebben, waardoor eindgebruikers niet vaak de noodzaak zien om te wisselen van toestel, in combinatie met een vast abonnement. Tot slot zouden ook de telefoonfabrikanten meewerken door steeds betere goedkopere smartphones op de markt te brengen die concurreren met de high-end modellen. Daarom wordt het voor Nederlandse consumenten aantrekkelijker om wel een toestel aan te schaffen en daarbij een sim-only abonnement te nemen, aldus Robin Mobile.

Alles draait om mobiele data

De tweede belangrijkste tendens die de MVNO signaleert is dat in 2016 alles rondom mobiel datagebruik zal gaan draaien. Het versturen van sms of mobiel bellen zullen geen onderwerp van belang meer zijn; in veel gevallen worden deze specifieke diensten gratis aangeboden. Mobiele data zal, aldus Robin Mobile, het belangrijkste concurrentiepunt gaan worden voor mobiele aanbieders. De onderzoekers signaleren dat de groei van het mobiel datagebruik in Nederland geen gelijke tred houdt met het aanbod aan databundels van de mobiele operators. Daarom gaat er straks op dit gebied een flinke onderlinge concurrentie ontstaan. De groei van het mobiel datagebruik wordt daarnaast aangewakkerd door komst van snellere mobiele netwerken, zoals 4G, en de technologie van smartphones zelf. Steeds meer smartphones gebruiken op de achtergrond mobiele data voor onder meer het bepalen van de beste netwerkverbinding. Robin Mobile stelt veder dat hier door voor veel eindgebruikers het niet meer valt te voorspellen hoeveel mobiele data in een jaar gebruiken en welk abonnement zij daarvoor moeten afsluiten.

Advertenties
Categorieën:Branchenieuws