Strategy Analytics: Omzet mobiele diensten weer in de lift

22 december 2015

37930_1_iphone_could_support_t_mobile_volte_but_may_not_get_supportDe omzet vanuit mobiele diensten is wereldwijd in het derde kwartaal van dit jaar weer licht gestegen. Dit constateren de marktonderzoekers van Strategy Analytics in hun kwartaalonderzoek. Vooral 4G en de Chinese markt zijn hiervan de katalysatoren.

 

 

Uit het kwartaalonderzoek van de marktspecialisten over de cijfers van Q3 2015 blijkt dat de mondiale omzet uit mobiele diensten heel licht is toegenomen met een uiterst magere 0,1 procent. De experts geven in hun bevindingen aan dat vooral de adoptie van 4G LTE-diensten hieraan een belangrijke bijdrage levert. De groeiende adoptie van deze mobiele technologie draagt volgens hen bij aan meer omzetgroei en dus herstel van de mobiele markt na de economische crisis van de afgelopen jaren. Doordat mobiele operators nu met 4G LTE hun eindgebruikers nu een betere netwerkervaring bieden in combinatie met de groei van het aantal mobiele devices met grotere schermen, leidt dit tot beter mobiel dataverkeer en omzetgroei. In het derde kwartaal van 2015 steeg het wereldwijde mobiele dataverkeer met 71 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Hiervan was 43 procent niet sms-dataverkeer.

SA188317

Verschillen regio’s
In hun onderzoek keken de experts als vanzelfsprekend naar de ontwikkelingen in de afzonderlijke wereldregio’s. De meeste groei in mobiele omzet werd in China gegenereerd, maar ook een volwassen markt als Europa zag, door 4G LTE, de omzet in dit marktsegment stijgen. De meeste groei werd in het afgelopen kwartaal in het Midden-Oosten en in Afrika gegenereerd. De omzet uit mobiele diensten steeg in deze regio’s met 2,7 procent. Vooral de mobiele data- en telefoniemarkt in Zuid-Afrika leverde hieraan een grote bijdrage. De grootste daling van de omzet werd gerealiseerd in Centraal- en Zuid-Amerika. In deze regio’s daalde de mobiele omzet met 6,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Waarschuwing

De onderzoekers geven in hun kwartaalrapport wel een waarschuwing af. Mobiele operators moeten niet a te afhankelijk worden van de omzet uit 4G-diensten. Zij constateren dat bijvoorbeeld de markten in Zuid-Korea en Japan al een daling zien van de omzet uit 4G. Het is en blijft dus moeilijk, aldus Strategy Analytics, om de ARPU van4G te verhogen.

Advertenties