Juniper Research: Wegvallen EU-roaminginkomsten leidt tot fikse omzetdaling

17 december 2015

europe-phone-300x247Europese mobiele operators krijgen te maken met een aanzienlijke daling van de omzet wanneer in 2017 de roaminginkomsten binnen de Europese Unie wegvallen. Dit constateren de marktspecialisten van Juniper Research in een onderzoek naar de mondiale omzet van mobiele operators.

 

Uit het onderzoek van de telecomspecialisten blijkt dat over twee jaar, in 2017, Europese mobiele operators een fikse daling van de omzet tegemoet kunnen zien. Door het wegvallen van de roaminginkomsten uit de EU-landen in dat jaar, daalt de omzet van Europese mobiele operators met maar liefst 28 procent. In vergelijking; voor de mondiale mobiele omzet verwachten de specialisten een daling van 7 procent in 2017. De daling van de mobiele omzet in Europa geldt, aldus het onderzoek, vooral voor de kortere termijn. Voor de middellange- en langere termijn verwachten de experts dat de mobiele omzet binnen de EU weer zal bijtrekken. Door het wegvallen van de huidige mentale belemmeringen voor roaming, zullen eindgebruikers, zo stelt het rapport, later wel weer meer over de grens mobiel gaan bellen, sms versturen en mobiel internetten.

Roaming buiten EU blijft duur
In het onderzoek stellen de experts verder dat de Europese mobiele operators hun tarieven voor roaming buiten de Europese Unie niet zullen gaan aanpassen of duurder maken. De Europese mobiele operators waarschuwden wel dat het wegvallen van de inkomsten uit roaming kan leden tot hogere binnenlandse tarieven, maar zij willen niet de tarieven voor roaming buiten de EU aanpassen. De roamingtarieven voor buiten de EU-landen blijven daarom niet-gereguleerd en substantieel hoger. Uiteindelijk zullen, volgens Juniper Research, de markten in Noord-Amerika en het Verre Oosten, zoals in China, wereldwijd in 2017 dus de meeste inkomsten uit roaming gaan genereren.

Niet-roamers blijven aanwezig
Tot slot constateren de specialisten in hun onderzoek dat ondanks het dalen van de roamingkosten binnen de EU, er nog steeds een groot aantal eindgebruikers zullen blijven bestaan die helemaal geen roaming gebruiken. Deze eindgebruikers zullen in het buitenland vooral WiFi gebruiken of van lokale simkaarten. Verder verwachten de experts dat de komende jaren het gerbruik van roaming uit vliegtuigen en vanaf schepen gaat toenemen, maar dat deze diensten nog een klein deel gaan uitnaken van de roaminginkomsten van mobiele operators.

Advertenties