ACM dwingt KPN tot openstellen van koper- en glasvezelnetwerk

17 december 2015

kpn7De Autoriteit Consumenten & Markt, de Nederlandse telecomtoezichthouder, dwingt met een marktbesluit KPN om de komende drie jaar zijn concurrenten toegang te geven tot haar koper- en glasvezelnetwerk. Hierdoor moet er meer marktwerking komen en kunnen consumenten daarvan profiteren.

 

De markt- en telecomwaakhond stelt in zijn marktbesluit Ongebundelde Toegang dat de Nederlandse telecomoperators vanaf  1 januari 2016 in principe voor de komende drie jaar zijn vaste koper- en glasvezelnetwerk moet openstellen voor andere aanbieders van vaste telecomdiensten. Het gaat hierbij om toegang voor het leveren van breedband en, in mindere mate, van vaste telefonie.

Weinig regulering
De ACM vindt dat Nederlandse consumenten op dit moment voor het afnemen van vaste breedbanddiensten en vaste telefonie slechts weinig keuze hebben; namelijk alleen het koper- of glasvezelnetwerk van KPN of het kabelnetwerk van vooral Ziggo. Om technische redenen is het niet mogelijk om het kabelnetwerk te reguleren en open te doen stellen voor meerdere aanbieders. Daarom is besloten, zo geeft de telecomwaakhound aan opnieuw het koper- en glasvezelnetwerk van KPN te reguleren en ervoor te zorgen dat meer aanbieders van deze netwerken gebruik kunnen maken. Op deze manier wordt meer concurrentie en dus meer keuzevrijheid voor eindgebruikers voldoende gewaarborgd, aldus de toezichthouder.

Reactie KPN
KPN toont zich natuurlijk teleurgesteld in het marktbesluit van de ACM. De telecomoperator is al enige tijd bezig om, tegelijkertijd met het verder optimaliseren van het koper- en glasvezelnetwerk, om meerdere concurrenten toegang te geven tot dit netwerk. Dit jaar zijn daarover onder meer afspraken gemaakt met aanbieders als Vodafone, Tele2 en de M7Group/Online. Sommige van deze aanbieders halen nu hun eigen apparatuur weg uit wijkcentrales en vervangeden deze met virtuele producten. KPN vindt het daarom jammer dat de ACM nu nog met regulering komt, terwijl in de praktijk al afspraken zijn gemaakt.

Advertenties