Home > Branchenieuws, Consumenten, FttH, Nederland, Onderzoek, Telecomstandaarden, Vaste telefonie > Vaste telefoniemarkt blijft stijgen in Nederland

Vaste telefoniemarkt blijft stijgen in Nederland

16 december 2015

vaste_telefonieVaste telefonie blijft nog steeds populair in Nederland. Het aantal vaste telefonielijnen blijft stijgen, zo constateren de telecomexperts van Telecompaper in hun kwartaalonderzoek over het derde kwartaal van dit jaar. VoIP via glasvezel en DSL zijn hiervan de belangrijkste katalysatoren.

 

Vaste telefonie is in Nederland nog lang niet een aflopende zaak. Uit het onderzoek van de telecomexperts blijkt zelfs dat in Q3 2015 het aantal vaste lijnen weer is toegenomen. In het derde kwartaal van dit jaar nam de vaste telefoniemarkt toe met 10.000 lijnen naar een totaal van 6,3 miljoen. De groei komt vooral voor rekening van digitale, VoIP, lijnen. Deze namen in het afgelopen kwartaal met 0,9 procent toe. Volgens de experts was dit voldoende om de dalende, -5,5 procent, traditionele vaste telefoonlijnen en de WLR-lijnen, -2,4 procent, te compenseren. De experts verwachten dat de komende vier jaar, van 2015 tot 2019, de Nederlandse vaste telefoniemarkt jaarlijks met een lichte 0,3 procent zal blijven groeien.

Groei van VoIP-lijnen

De experts rekenen de groei van de vaste telefoniemarkt toe aan de groei van het aantal VoIP-lijnen.  Aan het einde van Q3 2015 lag het totaal aantal VoIP-lijnen op bijna 5,5 miljoen. Het aantal VoIP-lijnen via DSL groeide in dit kwartaal met 0,5 procent en via glasvezel met 5,9 procent. In totaal zijn er nu in Nederland meer dan 2 miljoen VoIP-lijnen via DSL en 750.000 via glasvezel. Het aantal VoIP-lijnen via kabelaansluitingen daalde echter met 0,2 procent. Wel zijn er nog steeds ongeveer 2,6 miljoen VoIP-aansluitingen via de kabel.

chart
Verzadigingseffect op komst
De specialisten van Telecompaper geven aan dat de groei van VoIP via DSL en glasvezel vooral komt door de verkoop van triple-playpakketten. Bovendien zou KPN nog veel vaste telefonie aan zijn DSL-abonnees kunnen verkopen. Ongeveer 31 procent van hun DSL-abonnees beschikt niet over vaste telefonie. Het aantal VoIP-lijnen via de kabel heeft volgens Telecompaper een verzadigingspunt bereikt. In 2014 nam ongeveer 85 procent van kabelklanten ook vaste telefonie via VoIP af. Sindsdien is het aantal klanten afgenomen en ook de penetratie is gedaald, onder meer door een blijvende groei van het aantal kabelklanten. De experts verwachten dat dit verzadigingseffect ook zich zal doen gelden voor VoIP via glasvezel en via DSL. Het verzadigingspunt voor glasvezel wordt in de eerste helft van 2016 verwacht en voor DSL pas in 2018.

Advertenties