Afnemende investeringen in mobiele infrastructuur

16 december 2015

mobile-tower-370x264De mondiale markt voor mobiele infrastructuur zet de komende jaren een dalende trend in. Dit stellen de marktonderzoekers van IHS-Infonetics Research op basis van de kwartaalcijfers over het derde kwartaal van dit jaar.

 

 

Uit het kwartaalonderzoek over Q3 2015  van de wereldwijde mobiele infrastructuurmarkt blijkt dat de omzet dit mobiele marktsegment in de genoemde periode maar 1 procent is toegenomen. In totaal werd mondiaal in Q3 2015 11,3 miljard dollar aan mobiele infrastructuurtoepassingen uitgegeven. Vooral waren dit 3G W-CDMA-toepassingen in Europa en de laatste LTE-uitrolprojecten in China, aldus het onderzoek. LTE neemt van de totale uitgaven het belangrijkste aandeel, ongeveer 6,1 miljard dollar. Dit is 9 procent meer dan in het derde kwartaal van 2014. Ten opzichte van Q2 2015 is de wereldwijde mobiele infrastructuurmarkt wel weer 1 procent gedaald. Vooral in Brazilië, China, Japan, het Midden-Oosten en Rusland werd minder in mobiele telecominfrastrcutuur geïnvesteerd. Ook waren de inkomsten uit LTE gelijk gebleven ten opzichte van Q2 2015. Uit het onderzoek blijkt verder dat van de BRIC-landen alleen India positieven resultaten laat zien in 2015. De Noord-Amerikaanse markt blijft stabiel, terwijl in andere regio’s steeds meer grote mobiele infrastructuurprojecten hun voltooiing naderen en de uitgaven dus zullen gaan dalen.

Verwachte marktdaling komende vier jaar
Voor de komende vier jaar verwachten de experts dat de wereldwijde mobiele infrastructuurmarkt een daling gaat doormaken. Voor de totale 2G/3G/4G mobiele infrastructuurmarkt tot 2019 gaan zij uit van een jaarlijkse daling van -9,5 procent tot een totale omzet van 28,5 miljard dollar in 2019. De experts denken dat de 5G-markt wel weer een nieuwe opleving van de markt teweeg zal gaan brengen. Dit gaat volgens de specialisten gebeuren vanaf 2018.

Advertenties