Budde.com: Mobiele devices gaan internetverkeer overnemen

14 december 2015

2016Mobiele devices gaan binnen korte tijd meer internetverkeer opleveren dan vaste apparatuur. Dit concluderen de telecomspecialisten van Budde.com in hun recente trends voor 2016. Ontwikkelingen in mobiele breedband vormen volgend jaar de belangrijkste trends.

 

In hun voorspellingen over de mondiale telecommarkt in 2016 stellen de specialisten dat mobiele telecom de belangrijkste trends voor zijn rekening zal gaan nemen. Vanaf volgend jaar gaat de beschikbaarheid van mobiele devices, zoals smartphones en tablets en de hoeveelheid gebruikte mobiele data jaarlijks gaan verdubbelen. Zij verwachten dat in 2016 het aantal draadloze apparaten, inclusief wearables, het aantal bedrade apparaten voorbij gaat streven. Dit heeft tot gevolg, aldus het rapport, dat mobiele apparatuur in de komende jaren voor meer internetverkeer zal gaan zorgen dan vaste devices. In 2016 zullen mobiele devices al de helft van dit internetverkeer voor hun rekening gaan nemen.

5G en IoT belangrijke katalysatoren
De groei van de dominantie van mobiele breedband in 2016 wordt, aldus de experts, voor een groot gedeelte veroorzaakt door het belangrijker worden van de mobiele 5G-technologie en de komst van het Internet-of-Things (IoT). Vanaf volgend jaar zullen mobiele operators nog meer gaan investeren in de komst van 5G, onder meer door het uitrollen van steeds meer LTE-A-netwerken en de steun die de opvolger van 4G/LTE nu krijgt van de International Telecommunications Union (ITU). Dit maakt volgens hen de komst van nieuwe diensten mogelijk. Wel verwachten zij dat 5G pas volledig beschikbaar al zijn in 2020. Ook de opkomst van IoT-toepassingen en M2M gaat aan de groei van de mobiele telecomsector in 2016 bijdragen. Zeker nu dit soort toepassingen steeds meer in steden worden uitgerold en dus bijdragen aan de ontwikkeling van smart cities, aldus de experts in hun onderzoek.

Overige voorspellingen
Volgens de experts blijft in 2016 het aantal vaste breedbandabonnementen groeien. Dit komt vooral doordat veel landen nationale breedbandplannen hebben uitgerold of daarmee bezig zijn. Tot slot wordt de telecomsector in 2016 de grootste sector voor outsourcing ter wereld.

Advertenties