Nederlandse bedrijven gebruiken volop VoIP

11 december 2015

VOIPNederlandse bedrijven gebruiken in grote mate VoIP-toepassingen. Dit blijkt uit onderzoek van de specialisten van Computer Profile. Daarnaast gebruiken bedrijven ook steeds vaker toepassingen voor unified communications.

 

 

Volgens het onderzoek van de marktspecialisten onder ongeveer vijfduidend Nederlandse bedrijven met 50 medewerkers of meer is VoIP zo goed als ingeburgerd. Slechts minder dan een derde van de ondervraagde bedrijven gaf te kennen dat zij nog niet zakelijk bellen via VoIP. Vooral grotere bedrijven, vanaf 500 medewerkers en meer, VoIP te gebruiken. Hier ligt de penetratie, aldus het rapport, boven de 75 procent. Wanneer nog specifieker wordt gekeken, is de VoIP-penetratie onder bedrijven met tussen de 200 en 500 medewerkers 73 procent, tussen de 100 en 200 medewerkers 68 procent en tussen de 50 en 100 medewerkers 65 procent.

VoIP_penetration

 

Toenemend gebruik van unified communications
Uit het rapport blijkt veder dat het vaak niet alleen blijft bij het gebruik van VoIP. Steeds meer Nederlandse bedrijven zien ook het nut in van unified communications (UC) op de werkvloer om het onderlinge contact tussen medewerkers, de efficiency en uiteindelijk de productiviteit te verbeteren. Op dit momnet geef 31 procent van de respondenten aan een UC-toepassing te gebruiken. In 2013 lag dit percentage nog op 27 procent. Multinationals lopen hierbij voorop, waarbij bijna de helft van de vestigingen deze toepassingen gebruiken. Opvallend is hierbij dat er tussen branches weinig verschil bestaat in gebruik. De meeste branches scoren tussen de 28 en 35 procent van de bedrijven. Uitschieters zijn, aldus het onderzoek, de zorgsector waar het percentage met 20 procent op het laagste punt ligt en de nutssector met 50 procent de hoogst scorende.

Penetration_Unified_Communications

Stand van leveranciers

De specialisten van Computer Profile keken in hun onderzoek ook naar welke leveranciers in Nederland de markt voor VoIP en UC nu beheersen. In beide segmenten is Microsoft, met een marktaandeel van ongeveer 25 procent, marktleider. Dit komt vooral door zijn platform Lync of Skype for Business. Dit aandeel is, aldus Computer Profile, de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Met een marktaandeel van 31 heeft de leveranciers uit Redmond zijn voornaamste marktaandeel bij multinationals met veel vestigingen. Cisco is de nummer twee op de markt met een marktaandeel van 22 procent. Ook van dit bedrijf zijn multinationals, 29 procent, de belangrijkste afnemer van VoIP- en UC-toepassingen. De rest van de Nederlandse markt wordt, aldus het onderzoek, verdeeld tussen Mitel, Avaya en KPN. Mitel scoort hoog in de publieke sector, Avaya scoort in alle sectoren evenveel en KPN scoort goed in de publieke en commerciele segmenten, behalve bij de multinationals.

Vendors_IP_communication

Advertenties