iGR: Transformatie naar 5G gaat eerst via upgrade van 4G LTE

10 december 2015

5g-networkMobiele operators zullen hun bestaande LTE-netwerken eerst opwaarderen, wanneer zij transformeren naar een 5G-netwerk. Dit concluderen zij op basis van een onderzoek naar mobiele operators uit de Verenigde Staten. Deze mobiele operators moeten wel diep in de buidel tasten.

 

Volgens het onderzoek gaat de transformatie naar 5G voor mobiele operators niet vanzelf. In eerste instantie zullen, aldus de marktexperts, mobiele operators hun bestaande mobiele netwerken op basis van 4G LTE gaan opwaarderen met elementen die in de richting komen van een 5G-netwerk. Het is dus niet zo dat meteen een 5G-netwerk wordt uitgerold. De specialisten geven aan dat, in hun ogen, de eerste 5G-netwerken zullen bestaan uit opgewaardeerde LTE-netwerken, zoals LTE-A-netwerken, waaraan nieuwe interfaces worden toegevoegd.

Upgrade LTE-netwerken
In principe stellen zij zich de eerste 5G-netwerken voor als een laag op de bestaande LTE-netwerken met een gevirtualiseerde mobiele core waarover de bulk van het mobiele dataverkeer wordt getransporteerd. Daarnaast wordt deze laag, zo stellen de onderzoekers, in eerste instantie vooral voor Internet of Things (IoT)-verkeer gebruikt. Tegelijkertijd wordt LTE-A uitgerold en wordt nieuw spectrum gebruikt.

Kostenaspect voor uitrol 5G
Het onderzoek keek ook naar de kosten die de uitrol van 5G en de upgrade van de bestaande LTE-netwerken met zich meebrengen. Op basis van wat voor mobiele operators uit de Verenigde Staten nodig zou zijn en tevens op basis van wat in het verleden in LTE is geïnvesteerd, komen de specialisten uit op een investering van in totaal 104 miljard dollar voor de periode tussen 2015 en 2025. In principe zal 48 miljard dollar hiervan in de komende vier jaar, tussen 2015 en 209, worden uitgegeven aan het allen al upgraden van de huidige bestaande 4G LTE-netwerken. Daarbovenop komt in de periode 2017-20125, aldus het rapport, nog eens een bedrag van in totaal 56 miljoen dollar voor de opbouw van 5G-netwerken. Conclusie: de komst van %G, hoe mooi en interessant ook, komt tegen een behoorlijke prijs de komende jaren.

Advertenties