GSMA: 4G draagt substantieel bij aan Europese economie

9 december 2015

europe-broadband-internetVolgens de mondiale brancheorganisatie voor de telecomindustrie, de GSMA, draagt de ontwikkeling van de mobiele sector substantieel bij aan de groei van de Europese economie. Vooral met de komst van 4G groeit deze economie tot 2020 flink.

 

Uit het onderzoek The Mobile Economy: Europe 2015 verwacht de brancheorganisatie dat de mobiele industrie en mobiele ontwikkelingen de komende jaren substantieel zullen bijdragen aan de groei van de Europese economie. Bedroeg het Europese BNP dat door de mobiele sector wordt gegenereerd in 2014 nog 500 miljard euro, tegen 2020 s dit met 100 miljard gegroeid naar 600 miljard euro, aldus de experts. Deze groei komt volgens hen vooral voor rekening van een toenemende productiviteit en efficiency die nieuwe innovatieve toepassingen met zich meebrengen. Vooral gaat het hierbij, aldus de GSMA, om 4G-netwerken en M2M-toepassingen. Het huidige door de mobiele industrie gegenereerde BNP van 500 miljard euro bedraagt verder 3,2 procent van het totale Europese BNP. Daarnaast zorgt de Europese mobiele sector voor 3,8 miljoen banen en genereert ongeveer 84 miljard euro aan belastinginkomsten. Daarnaast krijgt Europa ook nog een vele miljarden euro’s aan inkomsten uit spectrumveilingen.

Schermafbeelding 2015-12-07 om 14.16.22

Bijdrage van 4G en M2M
Uit het rapport blijkt dus dat nu vooral 4G en M2M bijdragen aan de groei van de Europese economie. De specialisten van de GSMA geven aan dat de komst en uitrol van 4G vooral bijdraagt aan meer uitgaven aan mobiele data. Zij constateren dat op door de komst van 4G mobiele eindgebruikers in Europa meer mobiele data verstoken. In 2014 was het gemiddelde mobiele dataverbruik per maand nog 1 GB, tegen 2019 zal dit zijn gestegen naar gemiddeld 6 GB per maand. Vele Europese mobiele operators geven aan dat 4G-eindgebruikers meer mobiele data verstoken dan 3G-gebruikers. Dit helpt de mobiele operators in Europa om de omzet weer op te krikken na magere jaren. Ook M2M gaat bijdragen aan de groei van de Europese economie in zijn geheel. De experts van de GSMA geven aan dat vooral M2M-toepassingen voor mobiele verkoopactiviteiten, smart manufacturing, smart homes en slimme gezondheidstoepassingen belangrijk zullen gaan worden. Het aantal mobiele IoT-verbindingen in Europa zal daardoor groeien van 68 miljoen in 2015 naar 182 miljoen tegen 2020.

Duidelijke regelgeving wel gewenst

De experts van de brancheorganisatie geven wel aan dat de hulp van de mobiele industrie aan de Europese economie wel onderhevig is aan voorwaarden. Voor hen is de belangrijkste voorwaarde dat er een grote wijziging komt op het gebied van regelgeving. Deze wijziging moet het mogelijk maken dat de mobiele industrie makkelijker kan investeren en zo bijdragen aan de economie in het geheel. De GSMA ziet de huidige ontwikkeling van de een Digital Single Market van de Europese Unie als een goede kans om dit gereguleerde framework te bewerkstelligen.

Advertenties