ITU: Mobiele breedband overstijgt vaste breedbandverbindingen huishoudens

3 december 2015

FMN_cover-770x285Het aantal mondiale mobiele breedbandverbindingen van huishoudens is voor de eerste keer groter dan dat van vaste breedbandverbindingen. Dit stellen onderzoekers van VN-zusterorganisatie International Telecommunications Union (ITU) in een jaarlijks rapport. Verder blijkt Europa op het gebied van de adoptie van ICT en telecom de wereldranglijst te domineren.

Volgens het jaarlijkse Measuring the Information Society Report van de VN-organisatie groeit het aantal mensen dat tot het internet toegang heeft flink. Op dit moment hebben wereldwijd 3,2 miljard mensen toegang tot het internet; dit is ongeveer 43,4 procent van de wereldbevolking. Tegen het einde van dit jaar heeft 46 procent van alle huishoudens thuis toegang tot het internet. In ontwikkelde landen is dit percentage 81,3 procent van de huishoudens, in opkomende landen 34,1 procent en slechts 6,7 procent in de door de VN aangewezen 48 armste landen ter wereld. De groei van het aantal internetverbindingen per huishoudens is het afgelopen jaar wel gedaald naar 6,9 procent tegenover 7,4 procent in 2014. Bijzonder is dat het aantal huishoudens met een mobiele breedbandverbinding voor het eerst die van vaste verbindingen overstijgt. Het aantal mobiele verbindingen is in vijf jaar tijd van 0,8 miljard in 2010 naar ongeveer 3,5 miljard in 2015 gestegen. Ongeveer 47,2 van de 100 huishoudens heeft nu een mobiele breedbandverbinding, tegenover 46,4 van de 100 die een vaste verbinding hebben.

ITU-report-1.1Mobiele verbindingen
Ook het aantal mobiele verbindingen neemt wereldwijd nog steeds toe. Het aantal mensen dat toegang heeft tot mobiele netwerken omvat nu bijna 7,1 miljard mensen op onze planeet of 95 procent van de wereldbevolking. In principe hebben nu 96,8 van elke 100 wereldbewoners nu een mobiel abonnement, aldus de ITU. Nog ongeveer 350 miljoen mensen leven nog op plekken zonder mobiele netwerkdekking. De minimale mobiele netwerkdekking is voor 95,3 procent van de wereldbevolking 2G. Slechts 29 procent heeft de beschikking over 3G, volgens het onderzoek.

ITU-top-20-rankEuropa domineert ICT- en telecomgebruik
De ITU constateert verder op basis van zijn onderzoekstool de ICT Development Index (IDI) dat Europa zeer dominant is als het gaat op het gebruik van ICT en telecom, de kwaliteit ervan en de beschikbaarheid. Hoewel Zuid-Korea in de index wereldwijd op de eerste plaats staat, wordt de rest van de top vijf ingevuld door Europese landen. Dit zijn Denemarken, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Nederland bevindt zich op de achtste plaats. De ITU heeft zich voor de komende vijf jaar, tot en met 2020, ten doel gesteld dat het percentage huishoudens tegen dat jaar een internetverbinding moet hebben. Als het gaat om de wereldbevolking gaat, moet dit 60 procent zijn. Veder moet 50 procent van de huishoudens in opkomende landen een breedbandverbinding krijgen en moeten deze verbindingen in 2020 40 procent goedkoper zijn dan op dit moment.

Advertenties