Onderzoek: WiFi ook geschikt als energiebron voor devices

2 december 2015

wifiWiFi kan dienen als energiebron voor kleine, eventueel mobiele, devices. Dit constateren onderzoekers van de University of Washington in de Verenigde Staten in een recent gepubliceerd onderzoek. Vooral is de technologie geschikt voor sensors in het Internet of Things (IoT).

 

WiFi is niet alleen geschikt om mobiele internetdekking te genereren, maar ook om als energiebron te dienen voor kleine, vaak mobiele, devices zoals sensors. Uit het universiteitsonderzoek () blijkt dat WiFi-signalen gebruikt kunnen worden om kleine devices van energie te voorzien. Het gaat hierbij specifiek, aldus het onderzoek, om niet gebruikte WiFi-signalen die voldoende energiepieken in zich hebben die genoeg zijn om low-power devices te laten werken. Door een speciaal geconfigureerde router op niet-gebruikte WiFi-frequenties signalen te laten uitzenden met een hogere elektrische energie, slaagden de onderzoekers erin om deze devices van stroom te voorzien en te laten werken. Hierbij werd er goed op gelet dat de extra stroompakketjes die met de signalen werden ‘meegestuurd’ geen invloed hadden op de kwaliteit en de snelheid van dataoverdracht. Op deze manier slaagden de onderzoekers erin om een fotocamera te laten werken die elke 35 minuten een foto maakte. Ook lukte het hen om een wearable fitness tracker in 2.5 huur van 0 naar 41 procent op te laden.

UW-wi-fi-powered-surveillance-camera-for-BOWN-750x500

IoT-devices meest geschikt
Volgens de onderzoekers kan de nu ontdekte WiFi-techniek. Power Over WiFi (PoWiFi) vooral een betekenis gaan spelen voor het van stroom voorzien van kleine devices voor het Internet of Things (IoT). Denk hierbij vooral aan sensors die bijvoorbeeld in koffiemakers, wasmachines, air conditioningappratuur of mobiele telefoons zijn verwerkt. Door stroom via een PoWiFi-bron te betrekken kunnen deze sensors met elkaar en met het internet communiceren, zonder dat daarbij de belangrijkste taak van de WiFi-router, dataoverdracht, in het geding komt. In de komende tijd gaat het onderzoeksteam van de University of Washington daarom de capaciteiten en robuustheid van het nieuwe energieprotocol veder uitbreiden zodat het mogelijk wordt deze ook commercieel te kunnen introduceren.

Advertenties