Mobiele netwerkontwikkelingen belangrijkste trend voor 2016

1 december 2015

2016Het doorontwikkelen van mobiele netwerken naar 5G wordt volgend jaar de belangrijkste trend binnen de mobiele sector in 2016. Dit voorspellen de marktspecialisten van TrendForce in hun voorspelling voor komend jaar. Ook VR- en AR-apps en het Internet of Vehicles (IoV) worden belangrijk.

Nu 2016 over een maand zich zal aandienen, wordt het voor marktonderzoekers tijd om de trends voor komend jaar te definiëren. Volgens de experts van marktspecialist TrendForce  wordt de ontwikkeling van mobiele netwerken richting 5G de belangrijkste trend voor het jaar dat komt. Nu veel telecomoperators bezig zijn met de uitrol van 4G-netwerken, gaan zij volgend jaar zich meer richten op het upgraden van deze netwerken, bijvoorbeeld naar LTE-A, en het aanbieden van de juiste bundels, diensten en devices. Het aantal LTE-devices zal daarom ook flink toenemen; van 610 miljoen verkochte LTE-deviecs dit jaar naar bijna 900 miljoen in 2016.  Belangrijk is dat al deze ontwikkelingen, zo stellen de marktonderzoekers, toewerken naar de ontwikkeling van 5G. Hoewel de definitieve ontwikkeling van deze netwerktechnologie pas echt gestalte zal krijgen in 2020, zullen vanaf komend jaar grote mobiele operators en netwerkleveranciers een felle concurrentiestrijd voeren om als eerste dergelijke snelle mobiele netwerken aan te bieden, zo suggereren de experts van TrendForce.

Bron: TrendForce

Bron: TrendForce

Virtual Reality en Augmented Reality-apps
Een andere belangrijke trend die de experts in hun voorspelling voor 2016 signaleren zijn de opkomst van Virtual Reality (VR)- en Augmented reality (AR)-apps voor mobiele devices. De experts signaleren dat er steeds meer apps voor VR en AR-toepassingen beschikbaar komen. Deze apps zullen de technische capaciteiten van de huidige slimme mobiele devices veder oprekken, dus valt op dat gebied ook een ontwikkeling komen, aldus het onderzoek. Om voluit te kunnen profiteren van de gaming en VR-ervaring van deze apps, worden consumenten aangemoedigd om nieuwe smartphones met meer capaciteit aan te schaffen. AR-apps zullen daarnaast vaker worden ingezet voor trainingstoepassingen en in het productieproces.

Internet of Vehicles (IoV)
2713_Internet_of_Vehicles_-_Image_credit_-_FlorianTot slot constateren de marktexperts dat ook met het internet verbonden auto’s en et hele ecosysteem daarvoor komend jaar voor de mobiele industrie van groot belang gaat worden. De experts constateren dat het IoV het belangrijkste segment voor mobiele communicatiemodules gaat worden na smart homes. Zij verwachten dat de markt voor deze modules, die in ook in IoT- en M2M-toepassingen worden verwerkt, van 5 procent groei dit jaar stijgt naar 30 procent groei in 2017. Daarnaast zullen volgend jaar grote autofabrikanten zich verder gaan concentreren op het ontwikkelen en implementeren van vehicle-to-vehicle (V2V)-toepassingen, zodat zij geautomatiseerde rijsystemen op de markt kunnen brengen. Wanneer hiervoor een echt draadloos protocol is ontwikkeld, zullen de fabrikanten beginnen met het op de markt brengen van nieuwe auto’s met deze technologie.

 

Advertenties