Smartphonebeveiliging van Nederlander ondermaats

30 november 2015

Nederlanders beveiligen hun smartphones niet naar behoren. Dit stelt onderzoek van de telecomexperts van Telecompaper. Dit ondanks een hoog bewustzijn dat kwaadaardige aanvallen op smartphones mogelijk zijn en beseffen dat hun mobiele device beschermd moet worden.

Uit het onderzoek van de telecomexperts blijkt onder meer dat een meerderheid van de Nederlandse respondenten zich ervan bewust is dat met gebruik van smartphones en mobiele apps ook gevaren als virussen en andere malware op de loer liggen. Toch is het ondanks deze kennis nog slecht gesteld met de beveiliging van deze devices. Slechts 43 procent van de respondenten heeft zijn of haar mobiel met speciale software beveiligd. 36 procent weet van de gevaren, maar heeft geen beveiliging toegepast. Tot slot geeft 9 procent van de respondenten aan dat zij helemaal niet van het bestaan van mobiele malware afweten. Mannen weten vaker de gevaren die mobiele apps met zich mee kunnen brengen dan vrouwen. Uit het onderzoek geeft 78 procent van de onderzochte mannen aan dit te beseffen, terwijl dit voor 69 procent van de onderzochte dames geldt.

Meest gebruikte beveiligingsmaatregelen
De telecomexperts onderzochten veder ook welke beveiligingsmaatregelen het meeste worden genomen, zeker omdat beveiliging uiterst simpel kan worden toegepast. Maar ook hierbij vallen de beveiligingsmaatregelen tegen. Zo heeft iets meer dan de helft, 55 procent, van de onderzochte eindgebruikers zijn of haar mobiele telefoon met een wachtwoord beveiligd. Ongeveer 30 procent heeft maatregelen genomen om op afstand gegevens van hun smartphone te wissen. 43 procent van de respondenten heeft dit niet gedaan. Wel heeft 41 procent maatregelen getroffen om zijn of haar mobiel na diefstal te kunnen terugvinden.

Advertenties