Onderzoek: Mobiele operators hebben alternatief nodig voor cloudtoepassingen

26 november 2015

Cloud3Mobiele operators hebben door de enorme toename van het aantal met het internet verbonden devices  een alternatief nodig voor hun cloudtoepassingen om storingen in het netwerkverkeer te voorkomen. Dit stellen de onderzoekers van ABI Research. Een goed alternatief is volgens hen een zogenoemd fog-netwerk.

 

Volgens onderzoek van de marktspecialisten () krijgen mobiele telecomoperators vandaag de dag te maken met een enorme groei van het aantal verbonden devices van eindgebruikers en Internet of Things (IoT)-toepassingen. Deze devices maken veelvuldig contact met datacenters van de operators voor het gebruik van cloudgebaseerde toepassingen. De gevolgen van deze toename zijn onder meer het mogelijk verslechteren van de communicatie door netwerkcongestie en slechte netwerkverbindingen voor draadloze devices met korte verbindingen. Mobiele operators doen er daarom goed aan om alternatieve mogelijkheden te zoeken voor toegang tot clouddiensten in hun datacenters en de verbindingen daar naartoe via WAN-verbindingen.

Technologie Fog-netwerken
De experts van ABI Research breken een lans voor het gebruik van zogenoemde fog-netwerken. Deze netwerken laten devices niet contact maken met datacenters voor het verbinden met clouddiensten, maar laten endpoints of devieces die zich aan de rand van het mobiele netwerk zich bevinden contact maken met aan de rand van het netwerk opgestelde storageservers. Van deze punten halen de endpoints dan weer de hun benodigde diensten of data op.  Op deze manier kan de eindgebruikerservaring worden verbeterd omdat de gewenste data en/of diensten zich aan het eind van het mobiele netwerk bevinden en dus sneller zijn op te vragen of af te leveren op de devices van eindgebruikers. Daarnaast is het voor mobiele operators ook mogelijk om meer lokale data te beschikking te stellen, zonder dat de gegevens het hele netwerk over moten gaan. Op deze manier worden dus de prestaties van de mobiele netwerken verbeterd.

 

Beveiliging in orde
Tot slot stellen de marktexperts van ABI Research dat fog-netwerken of fog computing voor mobiele netwerken voldoet aan goede beveiligingseisen. Dat mobiele operators nu hun diensten dichterbij eindgebruikers brengen, hoeft volgens hen geen gevolgen te hebben voor de beveiliging. Zo zouden er meerdere beveiligingslagen zijn omdat de mobiele data via de verschillende nodes in het mobiele netwerk worden verplaatst. Van het internet wordt data naar servers gebracht en vervolgens naar de nodes. Hierdoor worden er extra firewalls geplaatst en worden er ook extra checks gehouden om kwaadaardig verkeer te ontdekken en, waar nodig, aan te pakken. Het wordt dus, zo concludeert het onderzoek, veel moeilijker om toegang te krijgen tot het netwerk en om problemen te veroorzaken.

Advertenties