LTE wordt grootste mobiele technologie voor Internet of Things

24 november 2015

iot-618x336LTE wordt de komende vijf jaar de meest gebruikte technologie voor het Internet of Things (IoT). Dit stellen de marktspecialisten van Berg Insight in een onderzoek. #G zal slechts tijdelijk voor IoT-toepassingen worden gebruikt totdat de capaciteit van LTE en 4G voor IoT-gebruik op orde is.

 

Volgens het onderzoek van de marktspecialisten neemt het gebruik van LTE en 4G voor toepassingen binnen het IoT flink toe. Het aantal IoT-devices dat met deze laatste mobiele technologie is uitgerust neemt de komende vijf jaar, tot 2019, jaarlijks met 20,1 procent toe. In totaal zullen in 2020 ongeveer 239,7 miljoen draadloze IoT-devices worden verscheept. Vanaf dit aar zal het aantal op LTE gebaseerde devices toenemen en tegen 2019 het aantal op GPRRS gebaseerde devices voorbij gaan. De onderzoekers stellen dat 4G voor veel goedkoper is geworden door de komst van LTE Cat-0 en de komende LTE-M-standaard. Hierdoor bestaan er straks geen belemmeringen meer voor de vervanging van 2G-toepassingen.

3G slechts tussenoplossing
In het onderzoek geeft Berg Insight verder aan dat door de snelle overgang naar $G als mobiele technologie voor IoT-devices, 3G slechts als een tijdelijke technologie zal fungeren. Het aantal 3G-devices voor IoT-toepassingen bereikt in 2018 zijn hoogtepunt, maar daalt daarna ten gunste van 4G-toepassingen.

Alternatieve toepassingen
Tot slot geven de onderzoekers van Berg Insight aan dat naast 4G voor IoT-toepassingen ook steeds meer alternatieve verbindingen beschikbaar komen. De belangrijkste hiervan  zijn de Low Power Wide Area (LPWA)-netwerktoepassingen. Zeker de recente 3GPP-toepassingen voor smalbandtoepassingen voor het IoT (NB-IOT) maken volgens de onderzoekers veel kans. Berg Insight signaleert ook dat dit soort toepassingen de mobiele industrie weer nieuwe kansen bieden om producten aan de diverse portfolio’s toe te voegen.

Advertenties