Universele breedbandtoegang kan Europese bedrijfsleven veel geld opleveren

23 november 2015

europe-broadband-internetEen goede toegang tot breedbandverbindingen kan Europese bedrijven, vooral het midden- en kleinbedrijf, veel geld opleveren. Dit concluderen de breedbandexperts van Point-Topic, in samenwerking met Adriot Economics, in een onderzoek. Niet alleen snelle downloadsnelheden, maar ook uploadmogelijkheden zijn voor deze bedrijven van belang.

Europese bedrijven kunnen gezamenlijk ongeveer 40 miljard euro verdienen als zij beschikken over een universele toegang tot hoogwaardige breedbandverbindingen. Dit is volgens de experts de belangrijkste conclusie uit het onderzoek. Snelle breedband brengt groei en productiviteit voor Europese bedrijven, vooral die in het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast zorgen snelle breedbandverbindingen ervoor dat het BNP van een land groeit.

Breedbandsnelheid erg belangrijk

De snelheid van de breedband is volgens het onderzoek erg belangrijk. Het is belangrijk dat bedrijven een minimale dekking hebben van 30 Mbps downloadsnelheid en 10 Mbps uploadsnelheid. Tegen 2020 vragen mkb-bedrijven een gemiddelde snelheid van 250 Mbps en meer, zo stellen de experts in hun rapport. Vooral de symmetrie tussen up- en downloadsnelheden wordt de komende jaren erg belangrijk. De consultants zien verder dat de vraag naar een goede uploadsnelheid voor bedrijven steeds belangrijker wordt. Met een hoge uploadsnelheid kunnen de bedrijven ook profiteren van diensten als videoconferencing, het uitwisselen van grote hoeveelheden aan data en andere diensten. Het gebruik van deze diensten stimuleert de groei van het BNP ook weer, aldus Point-Topic.

bbwf1
Onderscheid tussen landen

Uit het onderzoek blijkt verder nog dat er tussen de verschillende Europese landen nog wel verschillen bestaan. Landen die het volle halen uit breedbandverbindingen zijn onder meer Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Landen die achterlopen en nog meer potentieel uit breedbandverbindingen voor het bedrijfsleven kunnen halen, zijn onder meer Frankrijk en Duitsland. Volgens de experts moeten deze landen en andere landen op het Europese continet zo snel mogelijk de mogelijkheden van breedband gaan uitbuiten. Hiermee versterken ze dan hun economie en zorgen tegelijkertijd voor meer banen, aldus het rapport.

Advertenties