Alternatieve mobiele besturingssystemen meer in trek

20 november 2015

Firefox-OS-foxy-splashAlternatieve mobiele besturingssystemen krijgen langzamerhand meer  marktaandeel. Dit constateren de marktspecialisten van ABI Research. Alternatieve mobiele besturingssystemen vormen steeds meer een beter alternatief voor Android of iOS, maar kennen wel nog grote uitdagingen.
In het onderzoek constateren de marktspecialisten dat alternatieve mobiele besturingssystemen, mobiele besturingssystemen anders dan Android van Google en iOS van Apple, steeds meer terrein boeken op de gevestigde besturingssystemen. Belangrijke besturingssystemen in deze categorie zijn Android Open Source Project, de kale Android-versie, het webgebaseerde FireFox OS van Mozilla en Tizen van Samsung. De specialisten constateren dat deze alternatieve mobiele besturingssystemen zich tegenwoordig niet alleen meer richten op smartphones en tablets, maar ook steeds vaker beschikbaar zijn voor wearables, smart watches , televisies en in-car entertainmentsystemen. Alternatieve mobiele besturingssystemen kennen een hoge adoptie in die markten, vaak opkomende, waar diensten van Google minder toegankelijk zijn, zoals China. Daarnaast gebruiken toestelfabrikanten vaker een webbased-toepassing, zoals Firefox, in bepaalde low-cost markten om de toegang tot smartphones uit te breiden, zo stelt het onderzoek.

Duidelijk onderscheid
Volgens ABI Research is de groeiende populariteit van deze mobiele besturingssystemen mede te danken aan het onderscheid dat zij bieden ten opzichte van de meer gangbare mobiele besturingssystemen. Zo richten de alternatieve mobiele OS’en zich vaak op specifieke functionele of feature eigenschappen die niet terug te vinden zijn in de bekende mobiele OS’en. Hierbij kan worden gedacht aan customization, verbeterde security, betere samenwerking met specifieke device-eigenschappen en mogelijkheden voor lokale innovatieve technologie. Een andere reden die voor het groeiende succes wordt gegeven, is dat deze alternatieve mobiele OS’en voor bepaalde zakelijke sectoren, bedrijven, operators, handsetfabrikanten en verkooporganisaties voordelen met zich meebrengen. Onafhankelijke besturingssystemen zorgen ervoor dat handsetfabrikanten meer onder de invloed van grote bedrijven uit kunnen komen en zo meer invloed krijgen op het ontwerp van hun producten, aldus het onderzoek.

Volop uitdagingen
Hoewel de voordelen van een alternatief mobiel besturingssysteem legio zijn, bestaan er natuurlijk ook enkele behoorlijke uitdagingen. De specialisten van ABI Research geven in hun onderzoek aan dat de grootste uitdaging ligt in het beperkte mobiele ecosysteem, Handset-OS-Apps, dat deze besturingssystemen nog hebben. In tegenstelling tot de grote mobiele besturingssystemen die eindgebruikers veel keus bieden, hebben de alternatieve opties nog maar een klein ecosysteem te bieden. De ontwikkeling van een dergelijk ecosysteem kost natuurlijk tijd en geld.

Advertenties