Ericsson: Mobiel dataverkeer stijgt door groeiend smartphonegebruik

18 november 2015

FMN_cover-770x285Het wereldwijde mobiele dataverkeer blijft flink toenemen. Dit constateren de experts van de Zweedse netwerkleverancier Ericsson in hun kwartaaloverzicht over het derde kwartaal van 2015 van de wereldwijde mobiele markt. Daarnaast verwachten zij over zes jaar een groot aantal eindgebruikers van 5G.

Uit het onderzoek van de Zweedse experts blijkt onder meer dat in het derde kwartaal van 2015 het mobiele dataverkeer wereldwijd weer flink is toegenomen. Tussen Q3 2014 en Q3 2015 steeg het mondiale mobiele dataverkeer met 65 procent. Tussen Q2 2015 en Q3 2015 steeg het mobiele dataverkeer met 14 procent. Tot 2021 zal, aldus de specialisten, het mobiele dataverkeer met 45 procent per jaar toenemen. Vooral het mobiel streamen van video zal belangrijk worden. Dit jaar wordt ongeveer de helft van het wereldwijde mobiele dataverkeer door video gegenereerd; in 2021 zal dit percentage op maar liefst 70 procent komen te liggen, zo wordt voorspeld. 94347

Smartphonegebruik neemt explosief toe
Belangrijkste oorzaak voor de toename van het mobiele dataverkeer is, aldus Ericsson, het groeiende aantal eindgebruikers met een smartphone en de stijging van het gemiddelde mobiele dataverkeer per eindgebruiker. In het derde kwartaal van dit jaar was 75 procent van alle verkochte mobiele telefoons een smartphone. In Q3 2014 lag dit percentage nog op 70 procent. De experts verwachten ook dat in de loop van 2021 meer dan 90 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer afkomstig is van smartphones. Ook zorgt de toename van video ervoor dat het gemiddelde mobiele datagebruik van consumenten verandert. Tussen 2015 en 2021 verzesvoudigd het gemiddelde mobiele datagebruik in Noord-Amerika en Europa. In 2015 verstookt de gemiddelde Noord-Amerikaanse eindgebruiker 3,8 GB aan mobiele data per maand (Europa: 2 GB), in 2021 zal dat 22 GB (Europa: 18 GB) per gebruiker per maand zijn. Ook het aantal wereldwijde mobiele abonnementen is volgens Ericsson een indicatie voor toenemend smartphonegebruik. Het aantal mobiele abonnementen is nu ongeveer gelijk aan de hele wereldbevolking, ongeveer 7 miljard. Volgend jaar is ongeveer 4 miljard hiervan afkomstig van smartphones.

chart-2Groei van 5G
Tot 2021 is LTE de leidende mobiele technologie met wereldwijd 4,2 miljard eindgebruikers. De Verenigde Staten en West-Europa zullen hierbij de vooruitlopende regio’s zijn. China wordt echter met 35 procent van alle LTE-abonnementen de grootste markt ter wereld. Maar het blijft niet bij LTE. De experts van Ericsson verwachten dat tegen 2021 er a wereldwijd 150 miljoen eindgebruikers van 5G-abonnementen zullen zijn. Zuid-Korea, Japan, China en de Verenigde Staten gaan hierbij voorop lopen omdat zij de snelste adoptie door eindgebruikers zullen kennen. Ericsson voorspelt veder een gouden toekomst voor 5G. De nieuwe technologie zal leiden tot nieuwe devices, nieuwe mogelijkheden voor het Internet of Things (IoT) en zal daarnaast nieuwe mogelijkheden gaan creëren in verticale markten en op het gebied van ICT-transformatie.

 

Advertenties