Gartner: Werelwijd aantal IoT-devices neemt flink toe

16 november 2015

IoTHet wereldwijde aantal met het internet verbonden Internet of Things (IoT)-devices en –toepassingen groeit de komende vijf jaar flink. Dit voorspellen de marktspecialisten van Gartner in een onderzoek.

Volgens de marktonderzoekers groeit het aantal devices dat jaarlijks met het IoT wordt verbonden met 30 procent. Vanaf 2016 zijn dat 5,5 miljoen devices per dag. In totaal zullen er volgend jaar 6,4 miljard devices verbinding zoeken met het IoT. Tegen 2020 zijn dit er maar liefst 20,8 miljoen. Tegelijkertijd groeit ook de dienstensector voor het IoT. In totaal zal de ondersteunende dienstensector voor IoT-devices volgend jaar een omzet boeken van 235 miljard dollar. Dit is 22 procent dan nu het geval is, aldus Gartner.

Consumentenverkoop groter dan zakelijke sector

Opvallend is dat de consumentensector voor het IoT, volgens het onderzoek, groter zal zijn dan het zakelijk gebruik van IoT-devices. Tegenwoordig zijn er in totaal 3,023 units die als consumentendevice voor het IoT kunnen worden aangemerkt. Het zakelijk aantal ligt nu, in 2015, op 1,065 miljoen. Tegen 2020 zal het aantal IoT-devices voor consumenten zijn verviervoudigd. Voor de verticale zakelijke markt wordt een groei van in totaal 150 procent verwacht. Hoewel de meeste devices dus voor consumenten actief zijn, zijn de meeste uitgaven voor de zakelijke toepassingen.

IoT-diensten profiteren mee

Tot slot blijkt dat IoT-diensten zeer zeker mee profiteren van de toename van het aantal IoT-devices. Volgens Garter zijn de diensten de echte money makers. De belangrijkste categorie diensten de komende jaren is die van het ontwerpen, installeren en uitveren van IoT-systemen. Wel zullen verbindingsdiensten van mobiele operators en consumentendiensten sneller gaan groeien. De zakelijke markt zal zich, aldus het onderzoek, verder uitsplitsen in een gedeelte dat algemene producten ontwikkelt die overal kunnen worden gebruikt en een deel met specifieke producten voor speciale toepassingen.

Advertenties