Home > Branchenieuws, Consumenten, Mobiele devices, Mobiele markt, Mobiele toepassingen, Nederland, Onderzoek, Smartphones, Telecomkosten > Onderzoek: Veel oude mobiele devices blijven ongebruikt

Onderzoek: Veel oude mobiele devices blijven ongebruikt

13 november 2015

old-phones_cmykVeel oude mobiele devices liggen in Nederland opgeborgen en ongebruikt te verstoffen. Dit blijkt uit recent onderzoek van de branchevereniging voor de Nederlandse installatiesector UNETO-VNI en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

 

 

Eindgebruikers laten meer dan 3 miljoen oude en niet meer gebruikte mobiele devices opgeborgen verstoffen. Volgens het onderzoek wordt een mobiele telefoon in Nederland gemiddeld drie jaar gebruikt, waarna ze worden afgedankt. Belangrijkste redenen hiervoor zijn veroudering en het niet meer voldoen aan de wensen van de eindgebruiker, zij een nieuwe telefoon krijgen bij het afsluiten van een nieuw abonnement of omdat de mobiele telefoon niet meer functioneert. Van deze laatste categorie, kapotte mobiele telefoons, worden er zes op de tien niet meer gerepareerd.

Reparatie vaak afgeblazen
Uit het onderzoek blijkt dus dat veel kapotte mobiele devices niet worden gerepareerd. Belangrijkste reden voor Nederlanders om hun device niet te laten repareren is vaak het kostenaspect. Repareren wordt dus te duur gevonden. Driekwart van de respondenten die een reparatie van een mobiel device te duur vindt, vraagt echter nooit een kostenindicatie op. Daarnaast denkt een op de vijf respondenten dat reparatie van hun toestel niet mogelijk is. De onderzoekers signaleren als meest voorkomende technische problemen een kapotte batterij of problemen met het landen van een mobiele telefoon, een niet meer functionerende camera of knoppen die het niet meer doen. Toch is reparatie vaak mogelijk en hoef niet veel te kosten. De onderzoekers geven aan dat een gemiddelde reparatie van een mobiele telefoon tussen de 40 en 100 euro kost.

Hergebruik
Tot slot constateert het onderzoek van beide organisaties dat mobiele telefoons niet alleen liggen te verstoffen, maar ook gewoon met het huisvuil worden weggegooid. Ongeveer 15 procent van de respondenten gaf aan dat zij hun oude mobiele telefoons gewoon met het huisvuil weggooiden. De onderzoekers vinden dit erg jammer. Niet alleen is dit erg schadelijk voor het milieu, maar ook kunnen de grondstoffen in mobiele telefoons goed kunnen worden hergebruikt.

Advertenties