SDN helpt operators om OPEX te verminderen

12 november 2015

SDNOperators die Software Defined Network-toepassingen gebruiken in hun datacenters, weten vaak hun operationele kosten omlaag te brengen. Wel vergt dat enige tijd, zo concludeert een onderzoek van marktonderzoeker IHS-Infonetics.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een meerderheid van de respondenten, 85 procent, die al SDN voor hun netwerken hebben uitgerold of dat uiterlijk tegen het einde van 2016 van plan zijn te doen, aangeeft dat deze technologie hen flink kosten bespaart. Weliswaar niet direct, maar wel in het tweede jaar nadat een dergelijke toepassing is uitgerold. Operators verwachten met de uitrol van SDN in hun netwerken vooral te profiteren van een versimpelde netwerk provisioning, meer automatisering van de netwerken, het snel kunnen uitrollen van apps over het netwerk en interoperabiliteit met bestaande apparatuur. Ook verwachten operators, zo stellen de onderzoekers dat met behulp van SDN zij op den duur hun CAPEX-uitgaven kunnen verminderen.

Wel investeringen nodig
Om een flinke kostenbesparing te bereiken, moeten operators nog wel flink investeren in SDN, zo concludeert het onderzoek verder. Operators die investeren in SDN investeren daarom veel CAPEX in hun datacenters, onder meer in fysieke servers en virtualisatietechnologie. In hun datacenters gebruiken de operators dan vooral veel cloudtoepassingen, zoals geautomatiseerde uitrol van apps en hybride cloudtoepassingen.

Advertenties