Onderzoek: Europese telecomregulering belemmert eindgebruikers

12 november 2015

europe-phone-300x247Uit onderzoek van de Franse telecomspecalist IDATE, in opdracht van netwerkleverancier Ericsson en chipsetfabrikant Qualcomm, blijkt dat het Europese telecombeleid consumenten en zakelijke eindgebruikers belemmert in het gebruik van draadloze toepassingen.

 

 

Volgens het onderzoek van de telecomexperts belemmert het telecombeleid van de Europese Unie consumenten en bedrijven in een goed gebruik van telecomtoepassingen. Door de strenge regelgeving krijgen vooral consumenten vooral op korte termijn voordelen, maar zijn die op de langere termijn nadelig. De maatregelen die de EU nu ontwikkelt, zoals bijvoorbeeld de afschaffing van de roamingtarieven, hebben vaak effecten op langere termijn waarover door de beleidsmakers niet is nagedacht.

Slechte ontwikkeling voor operators
In het onderzoek blijkt verder dat op dit moment vooral de telecomaanbieders veel te lijden hebben van de Europese regelgeving. De onderzoekers geven aan dat de al geruime tijd dalende inkomsten van de Europese telecomoperators een direct gevolg zijn van dit beleid. Wel worden deze aanbieders geacht te investeren in hun netwerken om zo een betere dienstverlening te kunnen bieden, maar worden wel weer op hun beurt beknot in hun inkomsten. De lage inkomsten zorgt er nu voor, aldus het onderzoek, dat operators minder investeren. Dit betekent dat nieuwe generatie netwerken later dan gepland worden uitgerold en dus daarmee de adoptie door consumenten en zakelijke eindgebruikers. Ook de kosten voor consumenten zijn hierdoor hoger dan in andere regio’s, zo stellen de onderzoekers.

Digital Single Market goede ontwikkeling

Gelukkig komen de onderzoekers ook met goede resultaten voor de Europese Unie. Zo vinden zij dat het Digital Single Market-initiatief een goede ontwikkeling is voor zowel consumenten, het Europese bedrijfsleven als de Europese telecomindustrie. Dit initiatief is volgens het een mogelijkheid om een meer pro-investeringen en pro-innovatie raamwerk op te zetten voor de regulering van de Europese telecomsector. Op deze manier kan Europa dan weer de leiding nemen in het ontwikkelen van vooral mobiele communicatietoepassingen, meer marktpotentieel kweken en de kennis van technologie. De onderzoekers van IDATE stelen dat met een gebalanceerde regelgeving iedereen, zowel consumenten , zakelijke eindgebruikers als de aanbieders, op telecomgebied wist kan behalen. Daarnaast zou dit gebalanceerde beleid ertoe leiden dat er meer in telecominfrastructuur en –technologie wordt geïnvesteerd.

Advertenties